Experterna tipsar – dags att uppdatera fredagsmyset

Fredagsmyset ska vara gott och kräva minimal ansträngning. Men efter snart ett år av hemmakvällar kan det vara dags att uppdatera fredagsmyset.

Foto: montage

Gotland2021-02-26 18:57

Ordet "fredagsmys" är sedan länge upptaget i Svenska Akademiens ordlista, begreppet myntades troligen redan på 90-talet för att beskriva ett firande eller unnande i samband med arbets- och skolveckans slut och helgens början. 

Definitionen av fredagsmys kan förstås se lite olika ut under olika tider i livet: En stor stark med kollegorna på happy hour, champagneskål på tu man hand med kärestan, tacobuffé med kidsen eller chippa med dippa i sällskap med tv:n. 

Julia Bendelin firar dock sina fredagskvällar på exakt samma sätt varje vecka.

– Den berömda fredagskycklingen! Vi har en tradition i min familj sedan 70-talet, där vi äter grillad kyckling med chips och mimosasallad. Eller barnen äter inte mimosasallad, men jag gör det, jag kanske är den enda i Sverige som gör det, säger Julia Bendelin och berättar om bakgrunden till traditionen.

– Det var min pappa Per som började med grillad kyckling på 70-talet, min mamma skulle slippa laga mat på fredagar och då köpte han färdiggrillad kyckling.

En tradition som Julia Bendelin, inklusive tillbehören, tog med sig när hon flyttade hemifrån. Fredagskycklingen är helig.

– Jag är otroligt traditionell, vi gör det här varenda vecka. Och då menar jag alltså varje fredag.

När det inte pågår en pandemin kan fredagskycklingen hemma hos Julia Bendelin vara en tämligen välbesökt tillställning och den obligatoriska fredagskycklingen, chipsen och mimosasalladen få sällskap av fler sidorätter som avokado- eller tomatsallad, liksom vänner till både Julia och hennes barn.

– Det är det som är så bra, om det i sista sekunden kommer fler är det bara se till att de tar med sig lite fler kycklingar, säger Julia Bendelin och fyller på med några fler ingredienser för ett lyckat fredagsmys.

– Bra musik i högtalarna, ett stort kök och mycket tjo och tjim.

För Julia Bendelin är fredagsmyset en viktig stund.

– Absolut, av gammal hävd sedan barndomen. Det är ett tillfälle att samla ihop familjen och vara tillsammans, en kväll när inte alla ska iväg på olika aktiviteter.

Hon tror att fredagsmyset fyller en extra viktig funktion i pandemitider.

– Nu när man är lite dagvill tror jag att det är viktigt att skilja ut helgen lite från vardagen, att någon gång i veckan får vara lite speciell, att man kanske inte har på sig myskläderna utan klär upp sig lite.

Avslappnat umgänge och lite lagom festlig men framför allt lättlagad föda är huvudingredienserna i fredagsmyset. Utan stödjande statistik kan det förmodas att antalet fredagsmys hemma i soffan skjutit i höjden under pandemin – vad annat finns att göra i dessa tider. Och med detta upprepningen (hur många fredagar i rad kan och bör man äta tacos?). För dem som inte är lika traditionsbundna som Julia Bendelin kan det kanske vara dags för en uppdatering av fredagsmyset.

– Jag tycker att man ska ta det man gillar och hotta upp det. Fredagsmys ska ändå vara något enkelt och bekvämt, säger Gabriel Jonsson.

Gotlänningen kammade hem segern i Sveriges mästerkock 2019 och driver numera egen matstudio.

– Jag jobbar ju hela tiden, men det är alltid trevligt att fira in helgen, säger han.

Att lyxa till fredagsmyset behöver inte vara särskilt ansträngande, menar Gabriel Jonsson och tipsar om några små knep för att lyfta rätterna.

– En stor favorit för mig till exempel är löjrom med gräddfil och gräslök. Vispa i lite citronjuice och citroncest i gräddfilen så höjer det rätten.

Ett annat tips från honom är att utnyttja tiden på rätt sätt.

– Nu när många jobbar hemma kan man kanske laga maten en längre stund. Börja redan på morgonen, eller kanske på torsdagskvällen och sätt ett långkok på till exempel oxkind, säger Gabriel Jonsson och fortsätter:

– Just nu är det säsong för rotfrukter. Dela ner rotfrukter och lök på en plåt tillsammans med kycklinglår- och filéer och in med allt i ugnen så sköter det sig själv. Gör en schysst kall sås till så har du en bra rätt.

En god pasta funkar alltid och är snabblagat. För den som är riktigt lat behöver fredagsmyset inte ta längre tid än att lägga upp i fat och skålar.

– Jag gillar chark och att göra en schysst ostbricka är ju riktigt nice, säger Gabriel Jonsson.

För den som vill styra in fredagsmyset mot lite nyttigare vanor vet Amalia Muttoni, som driver Café Amalia, hur man fixar godsaker fullproppade med nyttigheter. 

– Som efterrätt käkar vi helst en "nice cream", säger hon.

Nice cream, är ett samlingsnamn för nyttigare glassvarianter, som görs av till exempel frysta bananer, annan fryst frukt och bär eller kokosmjölk.

– Eller nötsmörsfyllda medjolodadlar doppade i smält choklad. Det fiffigaste med det hela är att det passar nästan alla då man lätt kan göra det gluten- och mjölkfritt eller veganskt, säger Amalia Muttoni.

Uppdatera fredagsmyset

Lyxigare 

Köp marinerade oliver, charkuterier och ostar – fredagsmyset är fixat på nolltid.

Långkok och allt-på-en-plåt-rätter, vällagade rätter som kräver minimal arbetsinsats.

Nyttigare 

Popcorn, kalorisnålt och fullproppat av nyttigheter. 

Grönsakstavar med dipp.

Nice cream, ett samlingsnamn för nyttigare varianter av glass.

Für alle

Att servera var sak för sig i olika skålar brukar vara ett smart knep när många (små) matgäster med olika preferenser, ska samsas runt bordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!