Dags för levande julkrubba vid Domkyrkan

Efter problem med kameldödsfall och svårregisserade åsnor är nu allt klart för den levande julkrubban utanför domkyrkan på söndag.

Johannes Halberstadt,
August Hermansson och
Felix Johansson 
är tre av det femtiotalet personer som kommer delta på söndag.

Johannes Halberstadt, August Hermansson och Felix Johansson är tre av det femtiotalet personer som kommer delta på söndag.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2013-12-20 17:30

Domkyrkoförsamlingen sätter för första gången på många år upp en levande julkrubba utanför domkyrkan nu på söndag. Till en början hade man tänkt ha med en kamel i föreställningen. Men när Gotlands enda kamel gick och dog fick man tänka om. Att använda en åsna diskuterades istället, men när man fick reda på att åsnor är svåra att regissera föll valet på mer beprövade djur.

– Vi satsar på Gotländsk fauna av lättregisserad art. Därför blir det fyra hästar och ett par lamm som får vara statister på söndag, säger Pia Toftenius, församlingspedagog i Visby församling.

Den levande julkrubban kommer att utspela sig på den södra sidan av Domkyrkan, och förutom djuren kommer omkring 50 personer att medverka i föreställningen.

– Vi har dels annonserat för att få folk att vara spela änglar, och sedan har vi våra konfirmander som såklart medverkar. Det blir en del jobb när det är så mycket folk som ska vara med, men det är väldigt roligt, säger Pia Toftenius.

Varför väljer ni att sätta upp en levande julkrubba?

– Jag tycker att en domkyrka ska ha ett levande julspel, och med tanke på att det var några år sedan vi hade något liknande tyckte vi att det var dags igen nu.

Förutom den stora ensemblen har församlingen fått hjälp från flera håll för att julkrubban ska bli verklighet.

– Både byggnadshyttan och Region Gotland har ställt upp på ett bra sätt. Dessutom har medeltidsveckan lånat ut kläder, och en grupp som heter Textilkalas har tillverkat de vise männens kläder av återvunnet material och med inspiration av elementen eld, jord och luft, säger Pia Toftenius.

Domkyrkoförsamlingen hoppas att den levande julkrubban kommer bli ett årligt återkommande evenemang, och Pia Toftenius hoppas att så många som möjligt kommer till Domkyrkan på söndag för att se föreställningen.

– Man får hela julevangeliet på ett komprimerat, praktiskt och lite annorlunda sätt. Till exempel kommer karaktären Herodes inte att se ut som han brukar, han kommer nämligen vara lite hip hop-inspirerad. Han var nog lite bling-bling på sin tid, säger hon.

Den levande julkrubban utanför domkyrkan börjar klockan 17 på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om