Dags för rättegång mot kvinnorna bakom ”Gotlands djurfristad”

Nästan fyra år efter länsstyrelsens besök hos Gotlands djurfristad, då 13 får fick avlivas akut, och tre inställda rättegångar är det ännu en gång dags att pröva skuldfrågan i Gotlands tingsrätt.

Enligt länsstyrelsen hölls 68 får i denna ligghall på Gotlands djurfristad.

Enligt länsstyrelsen hölls 68 får i denna ligghall på Gotlands djurfristad.

Foto: Länsstyrelsen Gotlands län

Gotland2024-09-04 16:30

På torsdagen inleds rättegången mot två kvinnor som är misstänkta för att ha vanvårdat en större mängd djur på en gård i Hangvar. Det var i oktober 2020 som länsstyrelsen, efter att ha fått in en anmälan om vanvård, gjorde en kontroll hos Gotlands djurfristad i Hangvar. Det konstaterades direkt att många av djuren var i dåligt skick och en veterinär tillkallades, som beslutade om akut avlivning av 13 får.

undefined
Taket på insidan av ligghallen var mögligt, och det låg plastrester och annat som kunde skada fåren i hallen.
undefined
Många av djuren på Gotlands djurfristad hade förväxta klövar. Några kunde inte gå och hade utvecklat liggsår.

Sammanlagt fanns efter den akuta avlivningen kvar 90 får, varav ytterligare två behövde avlivas senare. Dessutom fanns nio tjurar, sju hästar, sju grisar, sju katter, tre hundar och ett 30-tal höns på gården. Det upptäcktes en mängd olika brister. Exempelvis hade flera får förvuxna klövar och liggsår, flera grisar var överviktiga och kunde knappt stå, och hönsens foder var kontaminerat av råttor som åt och drack ur hönsens matskålar.

undefined
”Det kryllade av råttor överallt på gården. Här dricker och äter de av hönsens mat och vatten i hönsens rastgård”, står det under länsstyrelsens foto som finns med i polisens förundersökning.

En av hästarna var i mycket dåligt skick och hade enligt uppgift haft hovsjukdomen fång flera gånger under åren innan kontrollen. ”Den hade så ont att den inte alls ville skifta vikten”, ”jag kände att det var väldigt förändrade hovar, det var nästan chockartat”, sa en veterinär som undersökt hästen under ett polisförhör. Hästen avlivades senare.

I november 2020 meddelade Gotlands djurfristad att man lägger ner verksamheten. I februari året efter beslutade länsstyrelsen om totalt djurförbud för gårdens föreståndare. Hon har senare försökt få djurförbudet hävt, utan framgång.

Den ena av de misstänkta är en kvinna i 80-årsåldern, bosatt i Stockholm, som ägde gården där Gotlands djurfristad hade sin verksamhet. Den andra är en yngre släkting, en kvinna i 50-årsåldern, som var föreståndare och ansvarade för verksamheten.

Båda kvinnorna är misstänkta för brott mot djurskyddslagen och den yngre även för djurplågeri. Den yngre kvinnan är misstänkt för att ha utsatt ett 50-tal får och en häst för lidanden genom vanvård. Enligt åklagaren har hon underlåtit att verka klövarna på får och inte tillkallat veterinär för att behandla ledbesvär, hälta, juverinflammation, liggsår samt lunginflammation. Hon har inte heller tillkallat veterinär för att behandla hästens omfattande besvär med fång. 

undefined
En häst vid Gotlands djurfristad hade under flera år haft besvär med fång och hade enligt flera veterinärer kraftiga smärtor. De rekommenderade avlivning och bedömde hästen utom räddning.

Åklagaren anser att kvinnan agerat med uppsåt eller av grov oaktsamhet.

Rättegången har blivit uppskjuten tre gånger tidigare. Första gången var 5 april 2023, då domaren bedömde att man inte skulle hinna genomföra huvudförhandlingen inom den avsatta tiden på grund av att de båda försvarsadvokaterna lagt fram nya bevis.

Den 14 juni samma år gjordes ett nytt försök, men då ställdes rättegången in på grund av att en av de åtalade var sjuk.

31 januari 2024 påbörjades rättegången, men under förhandlingens gång bedömdes än en gång att den avsatta tiden inte skulle räcka till och inte heller ”kan återupptas inom rimlig tid”. Den påbörjade huvudförhandlingen övergick till ”sammanträde för bevisupptagning”, vilket innebär att vissa vittnesförhör hölls vid tillfället. Inspelade vittnesförhör kan spelas upp och användas vid senare tillfälle, om inte någon av parterna begär att få höra dem igen.

På torsdagen görs alltså ett fjärde försök att genomföra rättegången. En och en halv dag är avsatt för huvudförhandlingen – lika lång tid som avsattes i januari. Om tiden räcker den här gången återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!