Dagsböter för brott mot miljölagen
Båttillverkaren Nimbus chef i Visby, Christer Winberg, bestraffas av Gotlands tingsrätt med 30 dagsböter à 400 kronor för brott mot miljölagen.Detta sedan han under hösten 1999 inte hade ordnat med läkarundersökning av sju provanställda, innan man började använda härdplastkomponenter vid företaget.
Enligt de vanliga principerna för dagsbotbestämningen skulle böterna ha blivit 17 000 kronor. tingsrätten sänkte till 12 000 kronor.
Som skäl anger tingsrätten att det skulle te sig oproportionerligt om Christer Winberg skulle betala den normala dagsboten.
<span class=MR>Dagsböter </span>
Det finns möjlighet till jämkning när det finns särskilda skäl och här pekas bland annat på att brottet straffvärdemässigt ligger vid den nedre gränsen för dagsböter.
I det här fallet handlade det om ett begränsat antal provanställda under en relativt kort period. Dessutom har det förflutit lång tid sedan det som hänt blivit föremål för åtal, anser tingsrätten.
Christer Winberg vidgick de faktiska omständigheterna, att ingen läkarkontroll hade ordnats innan de sju provanställda började arbeta med härdplastkomponenter. Trots att det enligt internkontrollens checklista klart och tydligt fanns angivet att nyanställda före första arbetsdagen skulle läkarundersökas.
Men Christer Winberg bestred ansvar i första hand därför att begreppet arbetstagare i arbetsmiljölagen inte omfattar provanställd personal, och i andra hand därför att ansvaret hade varit delegerat till produktionsledaren för laminatavdelningen.
<span class=MR>Ingen villfarelse</span>
I sista hand åberopade Winberg straffrättsvillfarelse därför att varken han eller någon annan i skyddskommittén förstått att begreppet arbetstagare omfattar all personal.
Inte heller yrkesinspektionen hade tidigare reagerat och att denna, efter att åtgärder vidtagits, meddelat att ärendet var avslutat. Men att inspektionen sedan ändå hade anmält till åtal.
<span class=MR>Arbetsmiljölagen</span>
Tingsrätten kommer dock fram till att en provanställd skall betraktas som en arbetstagare enligt arbetsmiljölagens mening.
När det gäller delegation av ansvar för arbetsmiljön, så krävs att det är mycket tydligt vem som bär ansvar i olika situationer.
Och den som får en sådan delegation måste upplysas om innebörden av denna.
Även att ett delegerat ansvar kan innebära straffrättslig påföljd.
Tingsrätten finner inte att så varit fallet vid båtfabriken Nimbus i Visby. Christer Winberg kan därför inte frånsäga sig ansvaret.
<span class=MR>Åtalsbifall</span>
Beträffande straffrättsvillfarelse framhåller rätten att lagen anger att missuppfattningar rörande innehållet i straffbestämmelser inte fritar från ansvar. det finns vissa undantag.
Tingsrätten finner att de omständigheter som anförts av Christer Winberg inte kan innefatta straffrättsvillfarelse. Därför måste åtalet vinna bifall och tingsrätten besluta om en fällande dom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!