Dagsverke i Östergravar uppmuntran för östafrikanska miljöambassadörer
I går fick Östergravar en rejäl ansiktslyftning. Med miljöns och världsarvets bästa för ögonen, gjorde utbyteselever från Gotland och Zanzibar ett riktigt gott dagsverke. Förhoppningarna på besöket är stora. De afrikanska eleverna ska bli de första miljöambassadörerna i Stone town!
Om ett hus faller, fylls tomten snabbt med sopor. Fungerande sophämtning finns inte, än mindre återvinning. Avlopp och utsläpp går rakt ut i havet och den fabrik som för ett par år sedan skulle göra gödsel av stadens avfall, har misslyckats.
- De lovade att göra Stone town rent, men inte ens tio procent tas om hand.
Det säger Shea Amin, lärare på den skola som har ett världsarvs- och vänortsutbyte med Christopher Polhemgymnasiet i Visby.
Han konstaterar att i Stone town är de goda miljöexemplen få.
- När vi städade runt vår skola - så som vi gör här nu - så skakade folk på huvudet åt oss. De förstod inte.
Gott hopp
Trots att den lokala medvetenheten om miljöpåverkan är mycket dålig, så har Shea gott hopp.
- Vi ska hem och bli ambassadörer, de första! Bara genom att visa hur man kan göra, kan man lära andra att göra det.
- Det behövs mer ansträngningar riktade mot de unga. Äldre tänker att det kan fortsätta som förut. Höjer man de ungas medvetande, gör dem delaktiga, så kan saker börja hända.
Därför behöver Zanzibareleverna få se möjligheter och goda exempel - men även att inte heller svenska världsarvsstäder är perfekta.
- Vi ska inte slå oss för bröstet och tro att vi är så bra. Vi har problem med folk som skräpar ner och inte bryr sig, säger läraren Inga-Lill Almlöf.
I går, på det årliga Operation dagsverke och mitt under Zanzibarbesöket, samlades svenska och afrikanska elever för att vårda världsarvsmiljön i Östergravar. Sten, askskott och skräp röjdes bort och hämtades av tekniska förvaltningen.
Eleven Sofie Lindström var imponerad och inspirerad av gästerna.
- De går verkligen in för sin uppgift. De är tysta och dyker in i buskarna och klipper, medan vi svenskar mer går omkring och pratar.
Hon upplevde besöket som lärorikt och ser fram mot höstens resa till Zanzibar. De som nu går i årskurs tre åkte i fjol och i september är det årets tvåors tur.
Zanzibareleverna är under besöket inneboende hos svenska elever.
I dag torsdag ska de bland annat titta på allt från källsortering under diskbänken, till återvinningsstationen på Allégatan.
Under fredagen blir det ungdomsforum med lokala politiker, på lördag väntar utflykt och på söndag ska eleverna laga mat och äta middag tillsammans.
Fotnot: Elevorganisationens nationella årliga tradition Operation dagsverke har arrangerats i över 40 år. I år beräknas omkring 80 000 elever innebära närmare sju miljoner kronor till ett skolbygge i Pakistan. Fornsalen betalade 100 kronor per elev för dagsverket i Östergravar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!