Dahllöf: Vi måste bli bättre

Gotland ska öka sin befolkning till 65 000 personer.Men man fokuserar inte alls på invandring. Trots att flera utredningar visar att det är enda sättet att undvika en negativ befolkningsutveckling. - Vi har jobbat dåligt mot utlandet, säger regiondirektör Bo Dahllöf.

Foto: Sšderlund Tommy

Gotland2010-11-05 04:00
Gotland är en av de regioner som har lägst andel utrikes födda. Bara fem procent av befolkningen.
Och i arbetet med att öka befolkningen satsas väldigt lite på att locka hit människor från andra länder. Gotlands kommun har i stället siktat in sig på Mälardalen som "primär geografisk marknad för att hitta de nya gotlänningarna". Exakt så skriver man i sitt visionsdokument.
- Vi har egentligen inte tittat på nationalitet utan snarare vilken typ av grupper Gotland kan vara attraktivt för. Och då är det dels personer i familjebildande ålder och dels 55-plussare, säger Bo Dahllöf.
Befolkningsstatistiken visar ganska tydligt att satsningen inte varit särskilt lyckosam.
Men i visionsdokumentet står också att "marknadsföring mot personer födda utanför Sverige är av central betydelse för att öka mångfalden på Gotland."?
- Ja, men vi måste nog konstatera att vi jobbat dåligt mot utlandet hittills. Vi måste försöka bredda det, säger Bo Dahllöf.

Flyktingmottagande
En del rekryteringssatsningar i utlandet har genomförts för att locka framför allt läkare och tandläkare till ön. Annars marknadsför sig Gotland främst mot utlandet som turistmål.
- Vi jobbar även med flyktingmottagande, de senaste åren har det främst handlat om att ta emot ensamkommande barn, säger Bo Dahllöf.
Han medger att även den delen bör kunna öka. Men han säger samtidigt att invandrings- och flyktingfrågor inte diskuteras mycket i kommunen idag.
- Invandring står sällan på dagordningen, säger han.
Sedan Arbetsförmedlingen i onsdags presenterat rapporten "Generationsväxling 2010-2015" där Gotland pekas ut som det län som kommer att drabbas allra svårast av arbetskraftsbrist på grund av stora pensionsavgångar (gårdagens GT), vågar vi gissa att frågan nu få en högre prioritet i kommunen/regionen.
Enligt Arbetsförmedlingens analyschef är ökad invandring från utlandet enda chansen för kommuner som Gotland att undvika en negativ befolkningsutveckling.
Citat ur Gotlands kommuns dokument Vision 2025:
"En förutsättning för hållbar utveckling på Gotland är att invånarantalet stiger."
"I samband med Vision 2010 räknades befolkningsmålet 65 000 fram som önskvärt för att bland annat kunna upprätthålla den offentliga servicen och få ett mer diversifierat arbetsliv. Målet kvarstår."
"Det är önskvärt med en ökad mångfald."
"Marknadsföring mot personer födda utanför Sverige är av central betydelse för att öka mångfalden på Gotland.""
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!