Dalhemstös på hemmaplan

Hon provade 28 yrken innan hon visste vad hon ville. Hon struntade i oskrivna gränser och hon vågade fast hon egentligen inte gjorde det.

Foto: Patrik Annerud

Gotland2012-02-23 09:50

Vi befinner oss i Janteland, och Jante är tuff!
Det var oklart om det var Gotland hon menade, eller om det var Sverige. Men troligen Gotland ändå, för det handlade mycket om ön hon växte upp på, när Babben Larsson föreläste för en intresserad allmänhet på högskolerestaurangen i Visby på torsdagsmorgonen.


Det handlade om uppväxten i Dalhem. Om första yrkesdrömmen som koinseminatör, om skolgången i Roma, misslyckandet på naturvetenskapliga linjen i Visby, om bråken hemma om vad hon skulle bli och om friheten att välja som när den väl kom innebar ett stort frågetecken för henne själv.
Hon droppade namn på kollegor, inspiratörer, förebilder och allmänt hyggliga gotlänningar - många av dem i publiken. Berättade om kända och mindre kända karriärvändor; hur hon fick sina första teaterroller i den fria teatergruppen Gotlands teater, satte upp egna kabaréer på Gutekällaren, gick på scenskolan i Stockholm - och om hennes jobb på turistbyrån i Visby, cirkelledare i Evert Taubekunskap för pensionärer, frilansjournalist för GA och hur mycket annat som helst.
Men framför allt: hon berättade om det ständiga sökandet efter sin flock. Och om "glastaket" som finns överallt som en hämmande kraft. Konventioner och förutfattade meningar om hur man ska vara och reagera i olika situationer. Jantelagen med andra ord.


Jakten efter bekräftelse


Själv har Babben inte brytt sig så mycket. Inte om glastaket och inte om hur andra tyckt att hon ska göra. 
- Jag såg mig inte som annorlunda, men jag letade hela tiden efter sådana som jag.
Lite senare i föredraget drar hon slutsatsen att vad som drivit henne, och förtfarande driver henne, är jakten på bekräftelse. Att folk ska tycka om henne, tycka att hon är rolig.


Fast kärnan i hennes budkap denna torsdagsmorgon, var att se till att ha tur. Det är det hon har haft, tur, talang och tajming.
Men tur är å andra sidan något man själv ansvarar för att få.
- Man måste berätta vad man behöver! Om jag tar chansen att öppna mig för andra människor och berätta vem jag är och vad jag är bra på och vad jag behöver, så är sannolikheten väldigt stor att jag har tur och träffar någon som har eller kan förmedla det jag behöver.

Aldrig samma skämt två gånger


Babben berättade också om Babben som företagare, som vd för Rönnsumak Entertainment AB (uppkallat efter växten med samma namn). Bolaget, som driver verskamhet som består av föreläsningar, föreställningar och uppträdanden med Babben Larsson själv, omsätter mellan 3,1 och 3,7 miljoner kronor per år.
Och här passade Barbro Larsson på att beskriva en annan sida av sig själv: en marknadsförare som är strukturerad, målmedeveten och noga med papper. Som stolt anslagit ett diplom på väggen hemma om att hon driver ett "trippel A-företag" och som alltid ser till att varje jobb hon gör minst ska generera minst ett jobb till.
Och som, faktiskt, är så kvalitetsmedveten att hon aldrig drar samma skämt två gånger i samma stad.
- Jag skriver upp alla skämt jag dragit i en föreställning i en mapp jag har, så nästa gång jag uppträder på det stället så vet jag att jag måste ha nya skämt än de jag drog förra gången.

Frukostklubb

Babbens framträdande i Högskolans lokaler ingick i satsningen "frukostklubben", ett samarbete mellan Högskolan, Marknadsföreningen Gotland, Science Park Gotland och Almi.
Syftet med frukostklubben är att bjuda på intressanta föreläsningar med inbjudna gäster. Senare i vår kommer bland andra Ebba Lindsö, f.d. vd för Svenskt näringsliv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!