Dålig affär för Gotland

Den så kallade Stockholmsveckan är långt ifrån en vinstaffär för Gotland. Stora delar av förtjänsten hamnar på fastlandet medan räkningen för stöket går till Gotlandspolisen.- Jag vet inte vad vi tjänar på det här, jag har inte riktigt koll på sådana siffror, säger Veronica Gyllenfalk, kontaktperson för Stockholmsveckan.

Foto: Photographer:Gunnar Britse

Gotland2010-07-23 04:00
Det omsätts miljontals kronor när festturnén Stockholmsveckan kommer till Visby.
Den tre veckor långa festen börjar i Båstad, fortsätter i Visby och avslutas i Saint Tropez i Frankrike. Evenemanget framstår ofta som spontant, men bakom festveckorna står företaget Stureplansgruppen.
Nöjeskoncernen omsatte omkring 350 miljoner kronor i fjol och har verksamhet som sträcker sig från korvförsäljning i Globen i Stockholm till drinkförsäljning på Gutekällaren i Visby. Stockholmsveckans kontaktperson är förtegen om vad företaget tjänar på evenemanget i Visby.
- Herregud, jag har faktiskt inte koll på det, säger Veronica Gyllenfalk. Men deltagarna är sällan på andra uteställen än Burmeister, Gutekällaren och "Kallis".

Omsatte tio miljoner
I fjol omsatte Kallbadhuset, "Kallis", i Visby omkring tio miljoner kronor. Klubben drivs av det gotländska företaget NT Management, som förra året betalade ungefär 800 000 kronor i hyra för lokalerna.
Inför förra sommaren höjdes hyran för att i efterhand täcka kommunens extrakostnader i samband med bygget.
Kommunens fastighetschef Roger Möller berättade tidigare i år att Kallbadhuset ännu är långt ifrån att vara en guldkalv.
- I bästa fall gör vi break even, men förmodligen inte, sade han då.
Stureplansgruppen äger Gutekällaren, men GT har inte fått några svar på vad företaget tjänar under festveckan i Visby.
Nattklubben Burmeister drivs av Stockholmsföre-
taget J & M Bur AB och omsatte cirka sex miljoner kronor under 2009.

25 extra poliser
Räkningen för stöket i samband med festen går till Gotlandspolisen. 25 extra poliser sätts in den här veckan och kostnaden för det landar på 500 000 kronor.
- Vad vi ser är att det blir mer ordningsstörningar, fler misshandlar och våldtäkter. Vi förverkar också mer alkohol under vecka 29, säger Dan Paulsen, informatör på Gotlandspolisen.
De festglada stockholmarna håller sig till uteställena som ingår i programmet.

Kritisk krögare
- Det är fullt med folk utanför "Munken" men alla i kön står med arslet mot mitt ställe. Jag är trött på det här arrangemanget, det borde byta namn till "ungdomsfylla-veckan", säger Lennart "Lenta" Rosenlund, ägare till Munkkällaren.
Han är starkt kritisk till evenemanget.
- Min omsättning gick ner med cirka 500 000 kronor under vecka 29 i fjol. Det beror mycket på att mina besökare skräms bort av ryktet som den här veckan har.

Undviker Visby
Gotlands turistförening tror att evenemanget påverkar turistströmmarna.
- Det finns nog de som anpassar sin vistelse och undviker Visby under den här veckan, säger Daniel
Eriksson, marknadsansvarig på Gotlands turistförening.
Inget av de uteställen som ingår i festveckans program har öppet året runt. Stureplansgruppens nattklubbar i Stockholm är inte lika populära sommartid och festveckans program kan ses som att nöjeskoncernen samlar ihop och följer med sina mest lönsamma kunder på semestern.
Stockholmsveckan har rykte om sig att vara miljonärsbarnens partyturné. Det är också en bild som arrangörerna är mycket tacksamma över. Stureplansgruppen arbetar skickligt med att sponsra festglada stamgäster med fritt inträde och gratis drinkar på sina klubbar. Företaget har också anställt festarrangörer med kontakter inom Stockholms överklass för att locka "rätt" gäster till sina krogar och nattklubbar.
Personerna fungerar sedan som magneter för majoriteten av besökarna. Stureplansgruppens marknadschef Stephanie af Klercker har gjort karriär inom företaget och ska enligt tidningen Expressen tillhöra kungabarnens vänkrets.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om