Lammnäringen är ingen krisbransch, betonar hon. Inte ännu.
- Men avräkningspriserna på lammkött behöver upp så att man kan investera i byggnader på lammgårdarna, säger hon.
Efterfrågan på lammkött är stor under årets första sex månader. Men då är tillgången på gotländskt lammkött liten.
- Under september till november finns det däremot ett överskott på lammkött. Därför behöver vi fler som har lamm som lammar i december och januari. Och då är det inte Gotlandsfår man ska satsa på utan vita lamm, säger Anna Törnfelt.
De som börjar med lammuppfödning nu och behöver slakt på hösten kan slakteriet i Visby inte ta emot eftersom man har fullt upp med leveranserna från de befintliga kunder.
- Därför behövs det fler lokala slakterier på ön, så jag hoppas att det kommer att gå bra i Gothem, säger hon.
På Gotland finns drygt 300 lammbönder. Några är riktigt stora, men de flesta har bara 20-30 lamm och försörjer sig med jobb utanför gården.
- Många inser inte hur mycket jobb det faktiskt är med lamm. Som djurägare har man ett stort ansvar för att djuren mår bra. Det kräver kunskap och det tar tid, säger Anna Törnfelt.
Även marknaden för lammskinn har blivit tuffare och det krävs mycket avelsarbete för att få fram skinn av bra kvalitet.