Dålig tajming för deras stora julresekampanj

Destination Gotland och Visby centrum vill locka fler turister till ön kring advent och jul trots ökad smittspridning av covid-19. "Hela den svenska strategin bygger på det egna ansvaret", säger Magnus Olsson, Visby Centrum.

Trots ökad smittspridning av covid-19 går Visby Centrum och Destination Gotland ut med en kampanj inför jul. DG:s marknadschef Adam Jacobsson till vänster, Visby Centrums Magnus Olsson till höger.

Trots ökad smittspridning av covid-19 går Visby Centrum och Destination Gotland ut med en kampanj inför jul. DG:s marknadschef Adam Jacobsson till vänster, Visby Centrums Magnus Olsson till höger.

Foto: Montage

Gotland2020-10-30 06:31

På torsdagmorgonen gick Visby Centrum tillsammans med Destination Gotland ut med sin gemensamma kampanj inför advent och jul. Ett rese- och boendepaket har tagits fram till kraftigt rabatterade priser där Visby Centrum också investerar totalt 100 000 kronor i presentkort till de som bokar paketet. 

Men tajmingen kunde varit bättre, för bara timmar senare kom besked från Folkhälsomyndigheten om skärpta restriktioner i flera regioner, däribland Stockholm som är den kanske viktigaste marknaden för julkampanjen.

– Vi är väldigt måna om att följa FHM:s riktlinjer. Under den här julsatsningen samråder vi med myndigheter och smittskydd. Jag känner mig trygg samtidigt som DG har tagit ett stort ansvar kring resandet under hela året, säger Magnus Olsson.

Paketet kommer att marknadsföras genom sociala medier och till 380 000 personer i Destination Gotlands kundregister.

– Hela den svenska strategin bygger på det egna personliga ansvaret och jag kan givetvis förstå att någon säkert kommer reagera. Vi har under hela pandemin haft som målsättning att vi inte ställer in, vi ställer om. Inför varje aktivitet har vi kontakt med både myndigheter och smittskydd, säger han.

Adam Jacobsson, försäljnings- och marknadschef på Destination Gotland menar att de rutiner som man arbetat fram gör att man är väl förberedd inför julen, som inte alls har samma volym av resande som under sommaren.

– Vi har under hela våren och sommaren tillsammans med vården och smittskyddet lärt oss väldigt mycket. Vi vill kunna erbjuda trygga överfarter. De rutiner vi har infört, de fortsätter vi med, säger han. 

Vikarierande smittskyddsläkare Sven Montelius uttrycker, trots smittoläget på ön, ingen kritik mot resekampanjerna.

– De här kampanjerna har ju lagts upp när läget var lite lugnare. Så länge vi inte har lokala restriktioner eller nya direktiv från Folkhälsomyndigheten kan vi inte heller stoppa dem.

Men vad tycker du om dem?

– Jag jobbar inte utifrån tyckande. Vi följer samhällsutvecklingen och ser på sådant som vårdens kapacitet, svarar Sven Montelius – som även berättar att lokala restriktioner inte är på gång för Gotlands del just nu, men att detta samtidigt kan förändras snabbt.

Skärpta råd

De skärpta råden innebär att personer som vistas i dessa regioner uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Detsamma gäller för möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Råden gäller till den 19 november men kan förlängas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!