Dåliga brandrutiner på kongresshallen

Ingen information och ingen som ansvarade för utrymningen. När brandlarmet gick under inspirationsdagen på nyinvigda kongresshallen i går blottades brister i brandrutinerna.

Gotland2007-04-19 06:00

- Säkerheten är otroligt viktig. Efter det här måste vi se över rutinerna, säger vd Niklas Sjöblom som under onsdagen befann sig i Stockholm. På Wisby Strand pågick en stjärnspäckad inspirationsdag. Flera hundra människor från olika arbetsplatser på ön deltog i ett seminarium med Blossom Tainton när larmet gick.

Osäkerhet
En viss osäkerhet spreds bland de församlade som dock följde den inspelade röstens uppmaning, att omedelbart lämna byggnaden eftersom brand utbrutit. Efter ungefär tio minuters ovisshet i kylan utanför entrén gavs så klartecken att återvända in. Inte ens personalen som också gått ut visste vad som hände, ingen brandövning var planerad. Och de rutiner som enligt vd Niklas Sjöblom utarbetats följdes inte fullt ut.

I rutinerna ingår att någon av de anställda som för tillfället arbetar har ansvar och ska ta på sig en orange väst och gardera med en megafon ifall elsystemet slås ut. Denna person ska informera gästerna och räkna in dem på en återsamlingsplats i Almedalen. Detta skedde inte.

Efter att Niklas Sjöblom varit i kontakt med personalen informerar han om att larmet utlöstes av ånga från en ugn i köket. Man lokaliserade snabbt orsaken och eftersom systemet innefattar larmlagring i tre minuter kunde man enligt Niklas Sjöblom slå av larmet innan det gick vidare till räddningstjänsten. Men det är knappast skäl nog för att inte följa rutinerna fullt ut.

Inget "skarpt läge"
- Vi har pratat mycket om det här och det är hög brandklassning på hela anläggningen som godkänts av räddningstjänsten, säger Niklas Sjöblom som håller med om att rutinerna borde ha följts fullt ut även om det snabbt konstaterades att det inte var "skarpt läge". För de närvarande som inget visste var ju läget skarpt. Flera reagerade starkt över bristen på information.

- Det var olyckligt att det blev så här men vi dras med "barnsjukdomar" och förseningar. Det pågår fortfarande justeringar och kompletteringar av elsystem och annat. Det är förklaringen till varför receptionen inte var bemannad, anslutningarna där är inte klara och det finns inga datorer där så personalen får sitta på annat håll än så länge, säger Niklas Sjöblom som är ytterst ansvarig för det som fallerade under gårdagen.

Projektledaren för dagen är den som ansvarar på plats och hon säger sig inte ha någon bra förklaring till varför rutinerna inte följdes.

- Vi hittade snabbt orsaken till larmet och insåg att det inte var allvar. Men jag vet inte om jag hade handlat annorlunda i ett skarpt läge, säger projektansvariga Anna Stenbom.

- Vi har lärt oss mycket av det här och jag inser att jag borde ha följt anvisningarna fullt ut.
Men vi upplevde att det gick lugnt till och jag hörde besökare som trodde att det var en planerad brandövning, säger Anna Stenbom vidare.
Förutom den inspelade rösten finns det i alla mindre rum klockor som larmar vid fara. I hela anläggningen finns sprinklersystem som reagerar på värme och rök.

Brandlarmskåp
Räddningstjänsten har ritningar över hela anläggningen. Brandlarmskåp visar var brand uppstår och var man först ska utrymma. Den ansvariga ska sedan kunna informera räddningstjänsten om situationen på plats. Men någon riktig brandövning har ännu inte genomförts, enligt Niklas Sjöblom. Han tror också att sensorerna är för lågt ställda eftersom de reagerade på ånga från en ugn och att larmet kan komma att gå fler gånger innan allt är färdigjusterat.

I nästa månadsskifte kommer räddningstjänsten att göra tillsyn av det systematiska brandskyddsarbetet på kongresshallen. Vid den senaste tillsynen var personalen ännu inte på plats och då går det inte att kontrollera deras rutiner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!