Stränderna på Gotland är undermåliga. Ja, det var en av flera synpunkter som kom fram när Mikael Erixon och Mats Jansson, från projektet "Det bästa av Gotland", reste runt på ön för att inventera vad som behövde göras för att landsbydsföretag skulle kunna tjäna pengar på turismen året runt.
Det ledde i sin tur bland annat till en satsning på appen "Öppet Gotland", som visar vad som är öppet när man besöker Gotland, och att Leader Gotland skapade projektet Mark och Hav. Till det senare projektet har totalt 3,5 miljoner kronor avsatts och hittills har tolv stränder fått mellan 40 000- 60 000 kronor i bidrag men det här är bara början.
– Målet har varit att hitta långsiktiga, lokala lösningar och det är de områden som haft en sådan strategi som fått bidrag, berättar Annelie Söderström på plats vid en av de stränder som hittat en lyckad samarbetsform, Västergarns strand.
– Det handlar inte bara om att städa stränder, det kan handla om bygga bryggor eller ramper, eller tillgängligöra stränder, hamnar och vandringsleder, betonar Annelie Söderström.
Majgun Bäckman, Barbro Vigström och Ingela Penje, fast boende i Västergarn, berättar om hur man i Västergarn gått till väga för att snygga till stranden.
– Vi har träffats varje tisdagkväll här på stranden med krattor, grepar och skottkärror och jobbat tillsammans. De som har varit med har varit turister, sommarboende och fastboende, säger Barbro Vigström.
Strandkvällarna tycker de har gjort att de boende i området lärt känna varandra bättre och bidragit till trivseln.
– En kvinna tyckte att tisdagskvällarna var rena minglet, säger Majgun Bäckman och skrattar.
De upplever inte att jobbet, som främst handlat om att få bort släken på stranden, varit oändligt utan ser det som att det kommer blir lättare i framtiden eftersom den gamla släken är borta.
– Och så slippar man att den ligger och jäser och ruttnar i solen, säger Barbro Vigström.
En annan positiv aspekt är att den borttagna släken blivit till användbar gödsel på närliggande åkrar.
Efter knappt ett halvår tycker Annelie Söderström från "Leader Gotland", Mikael Erixon och Mats Jansson från "Det bästa av Gotland" att man kan börja se resultat av sina satsningar. Nu hoppas de att fler lokala grupper ska engagera sig och skapa samverkansgrupper mellan boenden, företagare, strandrättsinnehavare eller kort och gott "traktens folk".
– Vi hoppas att det blir en ren explosion och att det är färdigpratat om dåliga stränder på Gotland, säger Mikael Erixon med eftertryck.