Branschorganisationen Svensk Mjölks senaste rapporter visade på en ökad mjölkleverans under årets första fem månader. Men i juni bröts trenden, de dåliga tiderna har drabbat även mjölkbönderna.
- Pressat lönsamhetsläge, den ekonomiska krisen och sämre efterfrågan i hela världen är några av orsakerna till att det går sämre nationellt, tror Lennart Holmström, marknadsexpert på Svensk Mjölk.
De senaste årens trend är tydlig: de små mjölkgårdarna läggs ner och större tar vid. Resultatet blir färre mjölkgårdar.
- Det vi ser nu är att även medelstora gårdar läggs ner, säger Lennart Holmström.
Gotland har hittills stärkt sin ställning år för år. Lars Olsson från Ardre är själv mjölkbonde och avdelningsordförande för LRF Alskogs Ardre. Han bekräftar de dåliga tiderna men är samtidigt medveten om att det går bra för de gotländska mjölkbönderna.
- Det här är inte en långsiktigt hållbar ekonomisk situation. Mjölkpriset har sjunkit och det gör det svårt för de mindre gårdarna.
Att mjölkleveransen på Gotland har fortsatt att ligga bra till nationellt tror Lars Olsson beror på ett gott samarbete mellan bönderna, bra rådgivning från Hansa husdjur och kanske framförallt:
- Många har haft kvar sina gårdar och sin mjölkproduktion för att det inte finns någon alternativ sysselsättning.
Det är inte bara den ekonomiska situationen som gjort det svårt för de mindre gårdarna. Modern teknisk utrustning gör att man måste öka sin produktion för att kunna investera.
Lars Olsson har en mindre gård men tänker fortsätta som läget ser ut nu.
- Det finns alltid saker man kan förbättra. Som utfodring och samverkan mellan grannar och kollegor. Hur utveckling kommer att se ut - vad som gäller om ett, två eller tre år - det kan man bara sia om.