Dåligt kreditbetyg för många ö-bolag

Drygt 500 av Gotlands 1 600 aktiebolag har så stora svårigheter med att betala lån och fakturor att de inte är kreditvärdiga, enligt en rapport från kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet AB.

Inte förvånad. Soliditets vd Krister Jörlén är inte förvånad över problemen.

Inte förvånad. Soliditets vd Krister Jörlén är inte förvånad över problemen.

Foto:

GOTLAND2010-01-26 04:00
31 procent av öns aktiebolag är inte kreditvärdiga. I fjol ökade de icke kreditvärdiga företagen i hela riket. Störst var ökningen i Jönköpings län med Gotland som god tvåa. Här var ökningen 15,3 procent. Enligt Soliditet kommer många företag att vägras mer lån och som en följd av det, kommer många att gå i konkurs.
- Att det är så många företag på just Gotland som berörs beror på att länet har många små företag. Många är också nystartade och det visar sig efter en tid att alla företag inte går att leva på, säger Krister Jörlén, vd för Soliditet AB.
Han vet inte exakt vilka branscher eller vilken typ av företag det handlar om men säger att det sannolikt är en mix av hobbyföretag och mångsysslare som startat flera mindre företag.
- Antalet företag ökar i Sverige och det är bland de nu icke kreditvärdiga som ökningen varit störst.
Att allt fler företag inte har så stabil ekonomi att de kan låna pengar på egna meriter kommer att öka risken för konkurser.

Inte så överraskad
Krister Jörlén säger att det naturligtvis är tråkigt för Gotland att man ligger i topp över antal icke kreditvärdiga aktiebolag.
- Men jag är knappast överraskad just för att Gotland har så många små företag med problem. Oftast går det ju bra och då är det ju både roligt och lönsamt. Men kanske att den som funderar på att starta eget skulle göra lite mer noggranna marknadsundersökningar först.
För 29 procent av Sveriges aktiebolag är det i dag i princip omöjligt att låna pengar, oavsett om lånen ska gå till investeringar eller för att överbrygga lågkonjunkturen" säger Krister Jörlén.
- Svårast är situationen för de företag som av Soliditet tilldelas det lägsta kreditbetyget C, som innebär att kredit avrådes.
- Av de företag som fick kreditbetyget C vid förra årsskiftet har tio procent gått konkurs. Därför är det mycket illavarslande att antalet bolag i Sverige med betyget C har ökat med nästan 4 000 jämfört med i fjol. Det pekar mot fler konkurser 2010, säger Krister Jörlén.
Han konstaterar också att i hotell- och restaurangbranschen är nästan vartannat bolag icke kreditvärdigt.
Tio procent av bolagen som i fjol låg sämst till har gått i konkurs.
Thomas Engström, chef på Swedbank Gotland, menar att siffrorna bekräftar den konjunkturnedgång som inträffade 2008.
- Siffrorna handlar egentligen om 2008 som var ett riktigt bottenår för många av öns tunga branscher.
Han känner ingen oro.
- Nej, vi har en dialog med kunderna och ser vad vi kan hjälpa till med. Vi är med i både med- och motvind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om