Lantbrukare larmar om halverad skörd

Värmen och torkan har ställt till det för öns lantbrukare. "De som har drabbats hårdast får nog knappt halv skörd", menar Ninni Kolmodin, LRF.

Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, menar att de som odlar spannmål har drabbats hårdast.

Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, menar att de som odlar spannmål har drabbats hårdast.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2021-08-11 20:45

Året har bjudit på flera förödelser för de gotländska lantbrukarna. Början av skördeåret kantades av snömögel och flera drabbades av rödsotvirus, som ger förkrympta plantor. Sedan kom värmen och torkan. Enligt Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotlands regionstyrelse, är det värmen som har gjort störst skada. 

– Majs är den enda grödan som trivs i värmen vi har haft i sommar. För resterande grödor är det alldeles för varmt. All energi går åt till att överleva. Det leder till brådmogna råvaror och fröna som produceras blir mindre och påverkar framåt, säger han.

– Många hade väntat sig en bra skörd och blev därför besvikna. Grödorna såg bra ut under våren när det var relativt kallt. De såg ut att utvecklas till att ge en bra skörd men så kom värmen. Hade vi haft regn vid rätt tid kunde vi fått en rekordskörd, förklarar Andreas Nypelius.

Personligen räknar Andreas Nypelius med 65-70 procent av normalskörd, men skördesäsongen är i full gång så än är det svårt att säga. Framför allt är det spannmålsbönderna som har drabbats hårdast, menar han.

– Jag har hört folk som blivit av med hälften av sin skörd, säger han. 

Ninni Kolmodin är vice ordförande för LRF Gotland. Själv bedriver hon främst mjölkproduktion, men odlar också djurfoder. Bland annat odlar hon vall – gräs som blir till ensilage och hö, och spannmål som hon tar fram halm från.

– Vi skördar vall tre gånger om året. Den första skörden var normal, men den andra som vi tog i juli var helt borttorkad. Av spannmålet har vi fått kanske 60-70 procent av en normalskörd, berättar hon.

Hon drar paralleller till läget sommaren 2018, som var en extremt varm och torr sommar. Många lantbrukare fick sina grödor förstörda och fick ta stora ekonomisk smällar.

– Det ser ljusare ut än 2018. Då fick vi varken en andra eller tredje skörd vall. Nu har det regnat lite och ser grönt ut igen, så vi hoppas på en bra tredje skörd, säger Ninni Kolmodin.

Ninni Kolmodin tillhör inte dem som drabbats hårdast. Enligt henne är det stor skillnad från gård till gård och var de är placerade geografiskt. 

– Men generellt har de som odlar spannmål drabbats mest. De som har drabbats hårdast får nog knappt halv skörd. För hela ön tror jag medel kommer ligga runt 70 procent av normalskörd. Någon toppskörd kommer ingen få, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!