Danni Malmqvist slipar kanterna på ett hjärta i metall så att gnistorna flyger inne i verkstaden där Wisbygymnasiets VVS-elever håller till. Hon går andra året VVS-utbildningen med siktet inställt på att bli VVS-montör.
– Jag vill inte sitta på kontor utan vill ut och göra något. Jag vill jobba direkt efter gymnasiet och tjäna pengar, säger hon.
Att hon skulle göra något praktiskt var ett enkelt val, och efter att ha undersökt vilka yrkesutbildningar som fanns föll valet på VVS.
– Jag tyckte att det lät kul, det är så mycket mer än skitgöra som att rensa avlopp, det handlar om vatten och värme också och det är socialt, säger hon.
Just det sociala är viktigt både under utbildningen, där de åtta eleverna på programmet är ett väl sammansvetsat gäng, och senare i yrkeslivet.
– Det finns också ett stort yrkesnätverk, säger Danni.
I hennes klass går två tjejer och sex killar, vilket är ovanligt många tjejer.
– Två tjejer har vi aldrig haft i samma klass förut. För tre år sedan var det en tjej som gick ut. I hela yrket är strax under en procent av alla rörmontörer kvinnor. Det är ett väldigt mansdominerat yrke, säger läraren Niclas Larsson.
Att ha en mixad klass har stora fördelar menar han:
– Det blir stor skillnad när det är en tjej i klassen, killarna blir lugnare, säger han.
Han ser gärna att fler tjejer söker till programmet. För 20 - 30 år sedan var det ett tungt yrke, så är det inte längre eftersom man tänker mer på arbetsmiljön nu. Verktygen är lättare och istället för att svetsa använder sig VVS-montörerna i större utsträckning av presskopplingar, men eleverna får ändå lära sig att både svetsa och löda.
Danni visar några rör som hon har svetsat ihop och granskar fogarna.
– Det är lite ojämnt, men här är det bättre, säger hon och drar fingret över svetsfogen.
Eleverna har både teoretisk och praktisk utbildning.
– Måndag, tisdag, onsdag är vi på Säve och torsdag och fredag har vi verkstad och svets, säger Danni.
Danni gillar omväxlingen i utbildningen.
– Jag tycker både teori och praktik är roligt. Men verkstan är jätterolig att jobba i. Man blir så trött av att sitta i skolbänken, säger hon.
I trean ska eleverna klara att koppla in en värme - eller pelletspump. När utbildningen är klar ska de gå två år som lärlingar.
– Sen får man göra ett branschprov som både är praktiskt och teoretiskt, därefter får man full lön, säger läraren Jan Stenström.