Dansarna hittar rörelse i stenarna

Vattnet, sanden och stenarna inspirerar när Region Gotlands dansresidens nu äger rum. "Här får vi tid åt en förprocess till det som sedan ska bli en process", säger koreograf Camilla Ekelöf.

Stenar från gotländska stränder spelar mer eller mindre huvudrollen i den dansföreställning som byggs upp av Adriana Aburto Essén och Camilla Ekelöf.

Stenar från gotländska stränder spelar mer eller mindre huvudrollen i den dansföreställning som byggs upp av Adriana Aburto Essén och Camilla Ekelöf.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-06-22 13:17

För tredje året i rad arrangerar Region Gotland sitt dansresidens där en professionell koreograf bjuds in att ta Länsteatern i besittning under två veckor för konstnärligt arbete.

I år gick residenset, som innefattar ett bidrag på 20 000 kronor, till Camilla Ekelöf som är koreograf för Regionteater Väst i Borås. Med sig har hon även ljudkonstnären och performern Adriana Aburto Essén.

På scengolvet inne på Länsteatern ligger ett antal mer eller mindre regelbundna stenar utspridda, plockade från gotländska stränder. Ur högtalarna ljuder suggestiva och mörka toner i form av musik blandat med ljudet av stenar som kastas, fotsteg i grus, vågskvalp och en gotländsk man som berättar om minnen av bland annat områdena kring Bläse kalkbruk och Hide.

– En av rösterna som berättar är musikern Örjan Klintberg, säger Adriana Aburto Essén.

Hon har tillsammans med Camilla Ekelöf besökt stränder för att ta upp ljud och känna in miljöerna för arbetet med en dansföreställning som pågår under residensets 14 dagar.

– Vi har plockat stenar från bland annat Furillen och Tofta. Utgångspunkten är sten, hur stenen blir behandlad och hur den kan kopplas till människan. Sten och raukar är något jag kommit i kontakt med i hela mitt liv när jag varit hos mina släktingar på Gotland, säger Camilla Ekelöf.

Hon förklarar det som att residenset används som en tid för utforskande och i dansföreställningen ingår det att "dansa till stenarna". Här får den kreativa processen ta tid.

– Residenset ger tid åt en förprocess till det som sedan ska bli en process. Just nu undersöker vi hur föreställningen visuellt kan se ut både i kropp och själva scenrummet, säger Camilla Ekelöf.

Dansresidenset ställer inga krav på att utövaren ska presentera en färdig föreställning, men både Camilla och Adriana hoppas att en show kan bli verklighet vid Länsteatern längre fram.

Dansen som område har de senaste åren upplevt många förluster, bland annat när både dansgymnasiet och Gotlands Dansutbildningar lades ner för några år sedan. Trots allt har Region Gotland sedan 1998 en danskonsulent, Gia Schager, som arbetar med att kämpa för dansen.

– Här på ön kryllar det inte av dansare i buskarna. Det finns heller ingen scen eller organisation som jobbar för dansarna. Därför behövs satsningar, som det här residenset, för att visa på att dansen är en egen konstform.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!