Dansfestival i Innerstan
I 13 år har vi kunnat se dem dansa i Visby innerstad - fokdansarna. Men medelåldern är hög och inga unga killar vill börja. - Folkdans har fått en löjlig stämpel, säger Ina Nilvén som är med i det ovanligt unga folkdansgillet från Tornabygden i Skåne.
Äntligen framme. Väl nere vid Stora torget dansade de in i Sankta Karin för Korum. Tornabygdens folkdansare på mellan 16 och 25 år, var bland de yngsta på folkdansfestivalen.
Foto: Tommy Söderlund
Nio föreningar med såväl långväga som gotländska lag, hade ställt upp med totalt 180 dansare. Med egna spelmanslag vid dragspel och gitarrer, började schottisen nerför Adelsgatan i riktning mot Stora torget.
Publiken hängde på
Ett stort intresse var det också längs med gatan där folkdanståget drog fram i den virvlande schottisen igår i Visby innerstad. När dansarna hade kommit halvvägs ner mot slutdestinationen Sankta Karins ruin på Stora torget, var de inte längre 180 i antal.
- Ja, vi är själva folkdansare men vi deltar inte med vårt danslag. Vi hängde på ett tag, men det var trångt och svårt att dansa nerför, säger Monalis Salltoft från Jönköping, som är på gotlandssemester med sin man Leif Salltoft.
En ovanlig syn
Före långschottisen hade varje folkdanslag fått en halvtimme i solen, för att visa upp sig för turister och gotlänningar på Södertorg, Östertorg, Österport eller Adelsgatan.
Och vid Österport fick publiken se något ganska ovanligt i folkdans-väg.
- Hur får de killarna att ställa upp? frågade sig Bengt Sundberg från Gävle, efter att ha sett Tornabygdens Jonas Fagerlind och Johan Andersson visa upp "Oxdansen" för den entusiastiska publiken.
Pojkvännerna blev räddningen
Bengt Sundberg är medlem i Mälarhöjdens dansgille och är på Gotland för bland annat folkdansfestivalen. Han berättar att unga dansare, och främst manliga såna, är mycket sällsynta i hans förening.
- Tornabygden var nära att gå under för fem år sen. Vi var bara fyra personer kvar efter ett stort generationsskifte, men då fick vi bland annat våra pojkvänner och syskon att börja dansa, berättar Ina Nilvén från Tornabygden, som ligger strax utanför Lund i Skåne.
Folkdans har fått stämpel
Ina Nilvén säger att det är viktigt för ungdomarna i gillet att träffa andra folkdansare och inse att de faktiskt inte är ensamma. Hon menar att folkdansen som fenomen brukar bli ganska förlöjligad i medierna, och att både allmänheten och de aktiva behöver se dansen för vad den är.
Flera unga på Gotland
På Gotland finns den unga generationen dansare representerade i Norra Gotlands folkdansgille och deras barn- och ungdomslag. Men problemet att locka unga killar består.
- Jag skulle själv gärna vilja veta varför det år så, och hur vi kan få dem intresserade. Kanske är mer folkdans i tidiga skolåren en lösning, säger Bertil Olsson, ordförande för Gotlands Folkdansfestival.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!