Dansken Torben Saermark är läkare, specialiserad inom hjärt- och kärlsjukdomar. Han är gift med en svenska och bosatt i Malmö ­men anställd på ett sjukhus i Köpenhamn. "Hyrläkare är viktiga tillskott inom vården"

På sin lediga tid är han hyrläkare i Sverige. Förra veckan kom han till vårdcentralen i Slite, för tre veckors tjänstgöring. Han trivs med att vara hyrläkare men målet är en fast tjänst. I Sverige. Kanske på Gotland.

Gotland2003-10-23 04:00

Torben Saermark har pendlat mellan Sverige och Danmark i 16 år. Öresundsbrons tillkomst underlättade förvisso något, men för några år sedan började han överväga en mer hållbar lösning: att arbeta i Sverige.
Därför har han i fyra års tid, under semester och kompledighet från sin tjänst i Köpenhamn, fungerat som hyrläkare här.
Han har arbetat på sjukhus och vårdcentraler i bland annat Åmål, Tibro och Bollstabruk. Nu gör han sin andra vecka av totalt tre på Slite vårdcentral.
Målet med hyrläkartjänstgöringen är dels att lära sig det svenska sjukvårdssystemet och dels att tjäna ihop pengar tills han och hustrun flyttar till Stockholm ­ för det är där han tror att de kommer att hamna.
<span class=MR>50 000 kronor i månaden</span>
Fast anställda läkare i Danmark tjänar ungefär lika mycket som läkare här, säger Torben: runt 50000 svenska kronor i månaden. Däremot betalar det sig bättre att arbeta övertid och ha jour i Danmark.
Som vikarierande läkare via det danska bemanningsföretaget VikTeam tjänar Torben ungefär 20000 i veckan.
Att hyrläkare skulle fördyra vården håller han dock inte med om. Han menar att många landsting och kommuner mer eller mindre satt i system att tillsätta en del av de vakanta tjänsterna med hyrläkare, men behålla någon vakans.
Torben tar som exempel att om en läkarstation med tre tjänster får två vakanser och tillsätter en med hyrläkare ­ som kostar ungefär som 1,5 tjänster ­ så innebär det att man sparar utgifter för 0,5 tjänst.
­ Att man sparar pengar i slutändan, det pratas det aldrig om ­ bara att hyrläkarna "fördyrar".
Att hyrläkare dessutom skulle riskera patientsäkerheten, det anser han är helt fel.
Det kan till och med vara tvärt om, menar han.
Dels för att många hyrläkare är specialister som ofta varit verksamma på större sjukhus, dels genom att de kan bidra med en ny vinkel och inte fastnat i vedertagna behandlingsformer som kanske inte ger permanent resultat.
<span class=MR>Hyrläkare viktiga tillskott</span>
­ Hyrläkare är ingen bra lösning i längden och här i Sverige finns det definitivt för många! Däremot kan de, rätt utnyttjade, bli ett viktigt tillskott.
Torben menar att genom att tillsätta runt tio procent av familjeläkartjänsterna med hyrläkare med specifika kompetenser, så kan man göra punktinsatser där de behövs och därigenom eliminera vårdköer.
Det förutsätter att de enskilda vårdcentralerna själva kartlägger behovet av specialistkompetens och lämnar önskemål om vilken typ av hyrläkare man vill ha från gång till gång.
Det förutsätter också medbestämmande, vilket Torben menar är en bristvara på flera av de svenska vårdcentraler han arbetat på. Läkare har för lite inflytande över sin egen arbetssituation, tycker han. Han tror att det är den enskilt största anledningen till att så många av hans svenska kollegor mår dåligt.
Torben konstaterar att personal på vårdcentraler ofta känner sig överbelastade och är deprimerade. Han har svårt att förstå varför man inte hittar någon lösning på problemet.
­ Arbetsbördan på vårdcentralerna är inte oöverstiglig i sig. Problemet är planeringen. Så länge man inte kan locka tillbaka och sedan behålla sina läkare är det så här det kommer att se ut.
Torben menar att patientbesöken borde filtreras bättre. Många söker hjälp "i onödan och för tidigt", tycker han, för förkylning och liknande. Om sjuksköterskorna fick fatta fler beslut skulle dessutom många ­ exempelvis kroniskt sjuka vars status ska följas upp ­klara sig mycket väl utan att träffa läkare varje gång.
<span class=MR>Gotland ett alternativ</span>
Torben trivs som hyrläkare. Han känner att han gör en insats, samtidigt som han lär sig systemet, möter olika platser och människor och tjänar bra pengar.
Han tycker att han oftast blir bra mottagen av sina tillfälliga kollegor men att han ibland, beroende på den rådande stämningen på de enskilda arbetsplatserna, möts med misstro.
Patienternas reaktion är däremot i regel den samma överallt:
­De flesta är jävligt tacksamma för att de till sist får träffa en läkare och får hjälp!
Trots det så ser Torben ingen framtid i att vara hyrläkare. Det är fast anställning han vill ha.
Var han hamnar vet han inte. Gotland kan vara ett alternativ.
Avgörande är det enda han upplever som sämre i det svenska sjukvårdssystemet än i det danska: tillgången på kollegial samverkan, gemensamma vetenskapliga diskussioner och öppenhet läkare emellan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om