Dansmattan som ska ge motion framför datorn

- Bris har varit en vit fläck på den gotländska kartan, men det ska vi ändra på. Bris behövs, det vet vi, säger Elisabeth Nylander och Inger Reinius.

Gotland2006-03-23 06:00
De två jobbar på Gotland och representerar Bris region Öst vid Idémässan på Borgen. Inflytande och ansvar är tema för årets mässa. Som vanligt är siktet inställt på alla inom barn- och utbildningsförvaltningens samtliga skolformer och andra intresserade.
I går invigdes den första av mässans två dagar i närvaro av skoldirektören Peter Molin och högskolerektorn Leif Borgert. För besökarna väntar föreläsningar, seminarier, workshops och utställningar.

Sal fylld med information
Borgens stora sal är fylld av information, tips och redovisningar. Utställare tycks vara alla i utbildningsbranschen från A som i attraktiv skola till U som i uteförskolan Alla årstider. Bland många spännande utställningar lockade K.A Westerbergskolan till en skön hörna med massage och manikyr.
- Manikyr finns som elevens va på vår skola. Manikyr, och massage, är ett bra sätt att komma nära varandra och samtidigt motivera till att lära exempelvis språk, säger Brigita Kuzeljevic som undervisar i engelska..
Agnes Edlund och Ninnie Karlsson som går i nian på Södervärn njöt av att få manikyr av Renata Pawlowska som går basåret på K.A Westerbergskolan. Agnes och Ninnie representerade Mångfaldsprojektet på Södervärn med en egen utställning på Idémässan.

Bygg en dansmatta
- Bygg din egen dansmatta till datorn. Rubriken får sin förklaring och nyfikenheten blir stillad när Marie Pettersson, som jobbar i projektet Super Marit och Spelrum och Super Marit, och Alexandra Olofsson, som är praktikant, visar och berättar.
- Du kan köpa en dansmatta eller bygga den själv av kartong, liggunderlag och koppartråd. Den kopplas till datorn som du laddar med ett gratisprogram. Du styr med fötterna och samtidigt som du jobbar vid datorn får du motion. Det är viktigt att barn och ungdomar rör sig och med dansmattan till datorn har du kul med motion och spel på samma gång.
Bland många nyheter på Idémässan presenterades ett nytt läromedel som som arbetats fram vid Hörsne skola och ges ut på Bonniers förlag. Zoom heter det nya basläromedlet i svenska för mellanstadiet där idén är att eleverna får lära sig att analysera olika texter för att se mönster i uppbyggnaden av olika genrer och stilar.
- Svenska är ett viktigt ämne. Under lågstadiet har man lärt sig att läsa och skriva och då är det viktigt att det finns bra läromedel för fortsättning på mellanstadiet. Vi fann att ett sådant behövdes och har gjort ett nytt som finns färdigt för årskurserna fyra och fem och som kommer för årskurs sex till hösten, berättar Jill Andersson och Bodil af Petersens som är lärare i Hörsne skola.
Elisabeth Nylander och Inger Reinius är båda från Gotland och har anknytning till skolan. De träffades i Norrköping på Bris-möte och bestämde sig för att sätta Bris på den gotländska kartan.
- Vi söker kontakt med alla skolsköterskor och skolkuratorer och till rektorerna ställer vi frågan om skolan är medlem i Bris. Vi har material för lärare och elever och det vill vi ska användas. På alla skolbibliotek ska nu också finnas den stora Brisboken och en handledning till temasamtal med barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!