Där äpplena blir till must

Att det inte alltid blir som man har tänkt sig är en lärdom som Peter Brennwald i Dalhem kan intyga att den stämmer. Han ville köpa en segelbåt men kom hem med ett... musteri.

ELD...NEJ, ÄPPELSJÄL. Peter Brennwald visar barnen från Drakens förskola i Dalhem hur det går till att göra must av äpplen.

ELD...NEJ, ÄPPELSJÄL. Peter Brennwald visar barnen från Drakens förskola i Dalhem hur det går till att göra must av äpplen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2007-10-01 04:00
Säsongen har just börjat för Halfvede musteri i Dalhem.
Hit kommer gotlänningar med sina äpplen i korgar och lådor och går därifrån med färskpressad äppelmust i dunkar och spann.
-Men vi tjuvstartade lite och körde i några veckor innan den egentliga säsongen började, förklarar Peter Brennwald som egentligen är systemförvaltare för en bank i Stockholm men som jobbar mesta av sin tid hemifrån huset vid Hallvede i Dalhem.

Mmmmm...surt
Genom detta kan han kombinera jobbet vid datorn med det gamla hantverket i musteriet på gården. Den till synes perfekta kombinationen av arbete.
-Jag kör i musteriet på eftermiddagar och kvällar, förklarar han.
Just när GT gör ett nedslag vid musteriet, som ligger precis bredvid fotbollsplanen i Dalhem, är förskolan på studiebesök och utanför börjar en liten kö av andra kunder bildas.
Förskolebarnen hade med sig äpplen och fick se hur dessa förvandlades till must och sedan provsmaka.
Omdömen var olika:
-Mmmmmm.
- Surt!

150 liter i timmen
Eftersom det här är första säsongen för Peter Brennwalds musteriverksamhet, har han ingen kalkyl eller prognos på omsättningen men han uppskattar kapaciteten till cirka 500 liter per dag, det motsvarar cirka ett ton äpplen.
Däremot testkörde han musteriet under en timme för att se hur mycket de kunde få ut på den tiden och det blev 150 liter på en timmes arbete.
- Och det var väl nån sorts rekord.
Det bästa med att göra must av äpplena är att alla äpplen kan tas tillvara, stötta och maskätna äpplen duger bra, och resterna blir mumsig mat för djuren på svärmors gård en bit bort.
-Vi har funderingar på saker man skulle kunna göra av restprodukten också men det håller vi för oss själva så länge, säger Peter Brennwald.
Att det överhuduvtaget blev ett musteri i Dalhem berättade GT om i våras i samband med att Peter bildade firma för verksamheten.
Det var ingen planerad affärsidé som då sattes i sjön utan det som var tänkt att sättas i sjön var en segelbåt.
Istället blev det ett musteri.
Så kan det gå.

Nästa år på flaska
- Vi köpte cirka 150 liter must om året från musteriet i När och när vi förra året fick höra att det var till salu tänkte vi att... tja, det blev ju närmare i alla fall!
Och nu är maskineriet på plats i en liten friggebod på tomten i Dalhem. Utanför står äppellådor på tur, dunkar eller andra kärl får man ta med sig själv att bära hem drycken i.
-Nästa år ska vi kunna leverera på flaska. Vi kan hyra in oss i Livsteks lokaler i Roma för att buteljera, deras lokaler är godkända för livsmedel och där finns en buteljeringsmaskin.

Det godaste som finns
Olle Pettersson och Kerstin Sjöstrand-Pettersson bär in sina äpplen av olika sorter medan Ulf Bojner med dottern Irma, nyss fyllda tre, väntar på sin tur.
-Men det är ju oranie! utbrister plötsligt Kerstin och rycker åt sig ett litet gult äpple ur en av Ulf lådor.
- Det är de godaste äpplen som finns, konstaterar Kerstin och tycker det är synd att göra must av såna dyrgripar.

Då försvann snuvan
Den färska råmusten håller sig bara 4-5 dagar i kylskåp men den går utmärkt att frysa eller pastörisera så håller den längre.
Kerstin Sjöstrand-Pettersson är också övertygad om att det är en ren hälsodryck.
- Vi har bytt ut morgonjuicen mot äppelmust och inte varit snuviga sen dess!
Hur det är med den saken går inte att bevisa men en sak är säker: gott är det.
Eller surt.
Beroende på vem man frågar.

MUST. Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, självständig enhet i Högkvarteret. MUST inhämtar, bearbetar och delger underrättelser till uppdragsgivarna, främst regeringen.
MUST. Mångfald och Utveckling i Städbranschen, ett projekt inom Fastighetsanställdas förbund.
Must är numera mer förknippat med läsk och i somras lanserades sommar-must som ett komplement till den mer traditionella jul- och påskmusten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!