Två ton gotländska betor blir till rödbetssallad

Förhållandena för rödbetsodling är perfekta på Gotland. Därför odlas 2 000 ton här varje år, som blir ­Rydbergs rödbetssallad.

Lorins tar upp rödbetor till Rydbergs rödbetssallad på Vallbys gård.

Lorins tar upp rödbetor till Rydbergs rödbetssallad på Vallbys gård.

Foto: Mathilda Lavergren

Gotland2021-10-06 16:10

På Foodmark i Klinte har det förädlats rödbetor sedan 1950-talet. När tidningen besöker fabriken har årets skörd precis börjat lastas av.  

– Vi sorterar rödbetorna innan vi tar in dem i fabriken, det måste vara i rätt storlek, inte för stora och inte för små, säger Mats-Ola Jesperson som är odlingsansvarig på Foodmark i Klinte.

Här levereras rödbetorna direkt från odlaren, de sorteras på plats för att få fram rätt storlek. Därefter lastas de in för tvättning, de skalas, kokas och skärs sönder i mindre bitar.

– De små bitarna hamnar i tunnor i ättikslag, precis som man lägger in rödbetor hemma. De ligger där i minst två veckor innan vi kan använda dem till salladen, säger Mats-Ola.

Varför är det bra förutsättningar för rödbetsodling här på Gotland?

– Det är samma skäl som varför det var bra att odla sockerbetor här. I och med att vi har mycket solsken, lagrar betan in mer socker, än om man odlar den i Skåne. Den extra sötman är kanske en förklaring till att rödbetssalladen är så omtyckt, funderar Mats-Ola.

Eftersom det är torrt på Gotland så är det nu ett krav från fabriken att rödbetsodlarna behöver ha tillgång till bevattning.

– Genom åren har vi haft torrår så att vi inte kan få tillräckligt från kontrakten på grund av torkan. Då har vi blivit tvungna att importera från Skåne eller Danmark och det blir sämre kvalité och fraktkostnader.

Upptagningen av rödbetorna görs av samma maskin som används till att ta upp morötter och palsternackor med. Även vid upptagningen måste det vara rätt förhållanden marken.

– Det kan inte vara för torrt, då bryts de av i marken och så blir det mer spill. Därför behövs det ibland bevattning vid upptagning också, säger Mats-Ola.

En av de fyra odlarna är lantbrukaren Per Lavergren på Vallbys gård. Han har 9 hektar och anlagt en bevattningsdamm, för att bland annat, säkra rödbetsskörden.

– Man behöver stå på fler ben i dag, och det är roligt att kunna bidra till fler arbetstillfällen på landsbygden, säger Per.

Som många andra lantbrukare på ön odlade han sockerbetor i många år.

– Vi har erfarenheten från sockerbetsodlingen och intresset för rotfruktsodling finns med oss, säger Per.

Bröderna Lorin från Havdhem är de som hyrs in på gården för att ta upp rödbetorna.

– Vi har för lite areal för att ha en egen maskin, vi hyr in dem för det här jobbet och de gör det väldigt bra, säger Per.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!