Rosa månaden
En ny Sifo-undersökning, framtagen på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att okunskapen kopplat till att undersöka kroppen är stor. Fyra av tio (43 procent) svarar nej på frågan om de undersöker kroppen efter knölar och förändringar.
I maj 2013 gjorde Camilla Munthe en vanlig mammografi som inte visade något särskilt. Bara månader senare hade en mycket aggressiv och snabbväxande variant av cancer fäst sig i hennes bröst. Hade hon inte känt efter själv, och hade det inte varit för att hon stod på sig när primärvården inte tyckte att det var bråttom, hade cancern hunnit sprida sig.
– Jag brukade inte ens kontrollera mig själv särskilt ofta, men jag kände att något var fel.
I dag är Camilla engagerad i Bröstcancerföreningen Rosa, och kan inte nog understryka hur viktigt det är med regelbundna självundersökningar. I hennes fall hade cancern utvecklat sig på bara några månader och var på väg mot lymfkörtlarna.
För att uppmuntra fler att göra självundersökning till en rutin har Apotek Hjärtat, i samarbete med Cancerfonden och medicine doktor Camilla Sköld, tagit fram två meditationsprogram – för både brösten och pungen.
– När kroppen ges tillfälle att slappna av blir det lättare att ta in hur den känns, säger Camilla Sköld i ett pressmeddelande.
Camilla Munthe har istället appen Klämdagen som påminner henne att undersöka brösten en gång i månaden. Men hon tycker det är viktigt att påpeka att det inte bara är knölar man ska leta efter. Själv tittar hon även efter ytliga förändringar som sår, färgskiftningar eller förändrad form.
– Det finns så många olika former av cancer och som kan se så olika ut, men om du inte regelbundet undersöker dina bröst vet du ju inte heller om det skett någon förändring. Gör det du kan. Kolla i spegeln, använd gärna tvål och vatten när du känner efter, och kontrollera brösten både stående och liggande, eller framåtböjd så att du kommer åt att känna på olika sätt.
Hon vet om flera kvinnor som inte vågar gå på mammografi av olika anledningar och tror att många nu använt pandemin som ursäkt.
– Jag tror det är viktigt att redan från unga år lära sig ta på sin kropp och veta hur den känns. Blir man tidigt vän med sin kropp så tror jag att vi kan stoppa betydligt fler allvarliga cancerfall.