Därför är elen så dyr – Geab förklarar

För att förstå varför vi sitter med skyhöga elräkningar i dag behöver man titta bakåt. Geabs vd, Adrian Berg von Linde, förklarar hur det ligger till.

Adrian Berg von Linde, vd för Gotlands Energi AB.

Adrian Berg von Linde, vd för Gotlands Energi AB.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-10-11 08:05

Det kan svänga mycket, och det svänger snabbt. I fjol hade vi historiskt låga elpriser, i dag är de skyhöga. Under förra helgen mellan lördagen och söndagen var det minuspriser på elbörsen, sedan steg det snabbt igen. Dessa svängningar tycks vara något vi måste vänja oss vid.

– När vi byggde ut kärnkraften på 70- och 80-talet så byggdes den runt de större städerna där behovet av el var som störst. Vid den tiden hade vi bara kärnkraft och vattenkraft. Det som hänt sedan dess är att konsumtionen nu ungefär är densamma, men vi har plockat bort sex stycken reaktorer. Det är klart att det får konsekvenser, säger Adrian Berg von Linde, vd för Geab.

Han säger att om vi bara haft överföringskapacitet så hade vi kunnat transportera elkraft från den högproducerande norra delen av Sverige, till den södra delen i högre utsträckning. Men den kapaciteten saknas.

– Man införde prisområden för att markera att priset på el är olika beroende på var man befinner sig och beroende på var elkraften kommer från, vilket innebär stora skillnader. Södra Sverige är inte självförsörjande och får ta kraft från norra Sverige, men även från Danmark, Polen, Tyskland och Litauen – och ofta till högre pris, säger han. 

För att möta behovet efter de nedlagda reaktorerna har vindkraften byggts ut kraftigt. Men det är inte alltid som det blåser. Oskar Lindehejd är marknadschef på Geab:

– Den förnybara produktionen från sol och vind är inte lika förutsägbar vilket gör att priset i dag varierar mer än det gjorde förr i tiden. Jag tror vi får vänja oss vid att elpriset kan variera över tid och dessutom rätt mycket.

Men det är inte bara din förbrukning som syns på fakturan. Gotland ligger också bland de dyrare på elnätssidan. Framåt väntar en massiv energiomställning – och med det mer investeringar. Så någon sänkning av avgiften verkar inte vara i sikte.

Kalle Blomberg, vd för Gotlands elnät AB, kan inte minnas när avgiften senast sänktes på Gotland:

– Det var nog ett tag sedan. En av orsakerna är att vi har ett stort elnät i förhållande till antal kunder, och en utspridd infrastruktur. 

Är vi för alltid dömda till högre nätpriser?

– Dömda låter så dramatiskt, men visst, vi kommer inte ifrån de förutsättningar vi har. Vi försöker hela tiden förbättra kapaciteten och leveranssäkerheten. Vi måste fortsätta satsa för att klara energiomställningen på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!