Högt elpris – här är de senaste spartipsen

Du är säkert bra på att släcka efter dig. Men visste du att ett svep med dammvippan också kan göra skillnad? Och hur är det med fönsterlisterna?

Energirådgivarna Anna Bäckstäde och Magnus Jennerholm finns numera i Energicentrums nya lokaler, i Björkanderska magasinet.

Energirådgivarna Anna Bäckstäde och Magnus Jennerholm finns numera i Energicentrums nya lokaler, i Björkanderska magasinet.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2021-10-11 06:03

Anna Bäckstäde är energi- och klimatrådgivare på Region Gotland. Men hon är även husägare – och visst har hon märkt att elräkningarna är ovanligt saftiga just nu.

– Ja, och då har jag ändå inte uppvärmningen på el. Man kan ju gå in på "Mitt Geab" och kolla både sin elanvändning och sina gamla fakturor, säger hon – och har därmed levererat sitt första tips för dagen.

Gällande att spara el finns det många klassiker, som att tvätta med full maskin och inte diska under rinnande vatten.

– Varmvatten kan utgöra 25 procent av din elanvändning. Tillsammans med värme kan det vara 75 procent, berättar Anna Bäckstäde.

Sedan har vi det där med att släcka efter sig, vilket kan kännas som en självklarhet i dag.

Energicoachen Magnus Jennerholm, som jobbar mer mot företag, tipsar dock om att fler kan sätta press på sina arbetsgivare också:

– Jag var i en butikslokal där de som började tidigt bara skulle in på kontoret, men ändå tände upp hela butiken. Fast den inte öppnade förrän flera timmar senare. Det fanns nämligen bara en lampknapp.

Men åter till hemmet. För det finns fler saker att fundera kring.

– Vi har väldigt många apparater i hemmet som drar ström i dag och det är viktigt att stänga av det som inte används. En datorskärm drar 200 watt, men om du sätter den i sparläge när du går ifrån drar den kanske fem watt, så det är stor skillnad. Gällande energiklassning har det ju funnits länge på till exempel vitvaror, men det går att ställa krav även när du köper en ny dator, säger Anna Bäckstäde.

På området belysning händer det saker hela tiden.

– Det behövdes ett förbud mot glödlampor för att verkligen sätta fart på utvecklingen. Nu ställs det mer krav på konsumenten, men det är värt att läsa på vilken ljuskälla som är lämplig på varje plats.

Men det de två kollegorna pratar sig varmast om är just värmen. Dyra inköp är kanske främmande för många – men det går att göra mycket på underhållssidan.

– En effektiv värmepump gör mycket, men den måste också skötas om. Se till att den är rätt inställd och rengjord, säger Anna Bäckstäde.

Magnus Jennerholm gör ett tillägg:

– Detsamma gäller ventilation, köksfläkt och allt sånt. Sedan ska man inte öppna kyl och frys i onödan – men man ska även hålla rent på baksidan, där det brukar bli dammigt. Ju mer man underhåller, desto energismartare blir det.

Cirkulationspumpen är också värd att kolla.

– Många installatörer ställer den på max utan att informera om det. Kanske har du pumpen på fullt blås, fast du knappt har nån värme på. Generellt är det bättre med en varvtalsstyrd eller steglös pump, tycker energirådgivaren.

Vi är fortfarande inte klara med själva värmesystemet. Vi måste ju prata om läckaget också – experterna förespråkar ofta ett bra "energiskal" på huset.

Det kan vara svårare att åtgärda om byggnaden är gammal, men det finns insatser som gör stor skillnad.

– Man kan sätta in extra glas i fönstren. Eller bara det här med tätningslisterna, där gjorde jag en insats hemma hos mig senast förra veckan, säger Anna Bäckstäde.

– Och isolera vinden i det gamla huset kan du säkert göra, tänker Magnus Jennerholm.

Sist men inte minst vill regionens rådgivare gärna nämna möjligheten att faktiskt tillföra el till systemet. Det finns över 1 200 solcellsanläggningar på ön vid det här laget, men det finns plats för många fler.

– Om det får man gärna höra av sig till oss, avslutar Anna Bäckstäde.

Mer i ämnet:

Därför är elen så dyr – Geab förklarar

Enkät på stan: Så sparar de på elen därhemma

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!