Den ökände bedragaren, i media kallad ”rullstolsmannen”, dömdes 2012 i såväl Linköpings tingsrätt som Göta hovrätt till fyra års fängelse för grovt bedrägeri. Detta sedan han genom att utge sig för att vara funktionshindrad lurat Försäkringskassan på 13,5 miljoner kronor.
Bedrägeriet uppdagades sedan mannen filmats av polisen under arbetet med att renovera sitt hus på Gotland.
Historien tog sin början redan 2001 då den i dag 52-årige mannen från västkusten var med om en bilolycka, vilket utmynnade i ett flertal operationer varefter han en tid var beroende av rullstol.
Han fortsatte sedan hävda att rullstolsbehov även sedan han börjat kunna gå igen och blev därefter beviljad handikapp- och assistansersättning dygnet runt. Det var pengar som gjorde att ”rullstolsmannen” kunde anställa tre assistenter; två bröder samt en kvinna, som senare blev hans sambo.
52-åringen visade sig dock inte vara så handikappad som han utgivit sig att vara. På semesterbilder sågs han posera framför Egyptens pyramider, och han filmades alltså också i färd med att renovera sitt gotländska hus.
Efter att under sex år bedragit Försäkringskassan i Östergötland, dömdes han 2012 till fyra års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.
”Rullstolsmannen” inställde sig dock aldrig till anstalten i Borås, där han enligt Kriminalvårdens beslut skulle avtjäna sitt straff.
Istället lämnade han landet och blev i samband med det uppsatt på Interpols lista ”Sweden’s Most Wanted” och därmed internationellt efterlyst.
Hösten 2014 lyckades polisen gripa ”rullstolsmannen” i Rio de Janeiro, Brasilien, och placerade honom i Ary Franco-fängelset.
52-åringen sökte asyl i landet, men fick i oktober i fjol avslag på sin begäran. I november 2015 beslutade Högsta federala domstolen i Brasilien att ”rullstolsmannen” på tillräcklig rättslig grund ska utlämnas till Sverige.
När utlämningen sker är ännu oklart. Caroline Ekéus är pressekreterare på Rikspolisstyrelsens internationella enhet i Stockholm:
– Ärendet ligger hos brasilianska myndigheter, någon annan information har jag inte, säger hon.
När en internationellt efterlyst person grips utomlands i ett land utanför EU och Norden är det Justitiedepartementet som på diplomatisk väg gör en begäran om utlämning till Sverige.
Sammanlagt finns i dag 48 personer på Interpols lista ”Sweden’s most wanted”.