Därför blir Gotland först med digitalteve

Det gotländska samhällets fördelar väger tyngre än de enskilda medborgarnas nackdelar. Så resonerade Gotlands kommun, när man drev opinion för att bli först i Sverige med att helt gå över till digitalteve.

Gotland2005-02-16 06:00
I juni 2002, i samband med att regeringen bestämt att digitaltevens framtid skulle utredas, anmälde det dåvarande kommunalrådet Hans Klintbom (c) och landshövding Lillemor Arvidsson Gotland som frivillig testkommun för den nya tekniken.
Även tidigare, inför bredbandsutbyggnaden, hade gotländska företagare, utbildningsanordnare och politiker påtalat intresse för nya digitala och gärna interaktiva möjligheter på ön.
I maj 2004 uppvaktades den statliga Digitaltevekommissionens nytillsatte ordförande Anders Sundström och hans efterföljare Pierre Helsén av ledande kommunrepresentanter.
? Vi förklarade varför Gotland borde vara försöksområde för digitalteve. Vi lade också fram att vi tyckte att staten skulle subventionera digitalboxarna.
Det säger kommunens näringslivschef Kalle Löwenberg som, trots att subventionerna uteblev, är nöjd. I höst blir Gotland, tillsammans med Motala och Gävle, först ut med att helt övergå till digitalteve.
Visste man, när man drev på frågan, att andelen hushåll som måste köpa en dekoder är högre på Gotland än i övriga Sverige?
??Nej. Vi hade inga Gotlandssiffor, utan preliminära Sverigesiffror från Boxer, SVT och Teracom. Men vi visste att fler här hade äldre antenner.
Ni ville vara först trots att det inte blev någon subventionering. Hur resonerade ni då?
? Det finns ett utvecklingsintresse som vägs mot ett enskilt intresse. Värdet för Gotland som samhälle kompenserar inte den enskildes ekonomiska förlust, men väger ändå tyngre. Så har man bedömt det i kommunen.
Vad ser du för fördelar för den enskilde gotlänningen?
? De som inte har digitalteve i dag har ettan, tvåan och fyran och betalar förhoppningsvis tevelicens. Betalar man de här hundralapparna i engångsavgift och får tillgång till de digitala sändningarna, så får du genast fler kanaler. Dessutom blir det mycket bättre bildkvalitet.
Det finns två huvudskäl till den politiska opinionen för övergången på ön, säger Löwenberg.
? Det passar bra med utvecklingen inom interaktiva medier. Det stärker högskolans roll och har även varit ett önskemål från företagarna.
? Det andra skälet är det enorma uppmärksamhetsvärdet. Att Gotland ligger före nämns i medier i alla möjliga sammanhang och ger en positiv laddning i marknadsföringssammanhang.
Sammantaget ger det möjlighet till näringslivsutveckling, menar Löwenberg som särskilt nämner Gotland interactive park och högskolans utbildning för interaktiva medier.
? På sikt kommer man att utveckla allt fler tjänster med koppling till teve. Till exempel kan kommunen informera via texttevesidor, så kan man svara på frågor genom att knappa in det i teven eller ringa ett telefonnummer.
Löwenberg när förhoppningar om fler arbetstillfällen. På frågan om var de skulle komma, tvekar han först lite men svarar sedan att arbetstillfällena nog är kopplade främst till handlarna.
Han menar att en fördel är att Gotland mer eller mindre garanteras en god täckning för digitalteve.
? Riksdagens mål är 99,8 procents täckning i Sverige. Börjar man någon annanstans och uppnår det, kan de i princip strunta i att bygga ut på Gotland.
? Eftersom vi nu ligger först, kan vi vara rätt säkra på att få en bättre utbyggnad än om vi hade legat sist. Teracom, SVT och de andra har inte råd att misslyckas i början.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!