Därför bör Visby växa på höjden

Höghuset på Snäck blir verklighet och Galgberget är förändrat för all framtid.Dessa byggen kan följas av åttavåningshus på Gråbo och tre lika höga punkthus i den planerade Visborgsstaden. - Om det funnits en skräck för höghus, så tror jag den kan botas. Man ska inte glömma vad dessa hus gör för bostadssituationen, säger kommunalrådet Hanna Westerén (S).

<7GT_Bildrubrik>Högtflygande planer.</7GT_Bildrubrik> Bo Björkman (S), tillträdande ordförande i byggnadsnämnden, ser gärna ett höghus på Gråbo. Det kan komma att byggas bakom det hus där Folktandvården tidigare låg, platsen som fått öknamnet "Ground Zero".

<7GT_Bildrubrik>Högtflygande planer.</7GT_Bildrubrik> Bo Björkman (S), tillträdande ordförande i byggnadsnämnden, ser gärna ett höghus på Gråbo. Det kan komma att byggas bakom det hus där Folktandvården tidigare låg, platsen som fått öknamnet "Ground Zero".

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-11-05 04:00

Gråbo kan bli nästa område som får ett nytt höghus på Gotland - därefter kan det bli tre punkthus i åtta våningar när Visborgsområdet byggs ut.
- Det handlar om vänstra sidan av Vädursgatan, den yttre väg som går parallellt med Toftavägen, säger Carin Johansson, stadsarkitekt.
Befolkningen växer i Visby och för att skapa fler bostäder finns politiskt stöd för att låta staden växa på höjden.
- Höghus har inte enbart en negativ klang. Man ska inte stänga möjligheten att bygga dem på fler platser. Vi ska inte vara rädda för att ha öppna ögon, så länge vi bevarar den unika miljön, säger Hanna Westerén.

Branschen redo
Byggbranschen står redo att verkställa idéerna.
- Vi ska titta närmare på Gråbo innan årsskiftet, säger Hans Lundin på Riksbyggen.
Hyresgästföreningen ger tummen upp, men hoppas att det blir hyresrätter som byggs.
- Om det byggs på höjden eller bredden spelar ingen roll, det är hyran som är det viktiga. Och om man bygger på höjden minskar byggkostnaderna, vilket förhoppningsvis kan ge lägre hyror, säger Lars Arvidsson, ombudsman på Hyresgästföreningen.

Bygglov är för evigt
Höghus i Visby har länge varit en kontroversiell fråga och trettonvåningshuset på Snäck har mött skarp kritik.
- Höghuset på Snäck var fel. Något liknande skulle man aldrig ha diskuterat i dag, men beslutet är gammalt och bygglov är för evigt, säger Bo Björkman (S), tillträdande ordförande i byggnadsnämnden
Gotlandshems punkthus på Galgberget har också kritiserats. Det gick fort från ritbord till inflyttning. Gotlands museum har tidigare fått yttra sig om nya byggprojekt i Visby, men så blev det inte när kvarteret Sjöliljan skulle byggas.
- Vi fick ingen möjlighet att vara med och styra utformningen. Det hade varit mer lämpligt att bygga dem i samma höjd som husen kring Ica Kometen. Nu ser man Galgbergshusens siluett över S:t Görans ruin, säger Jörgen Renström på Gotlands museum.

Strandnära
Han menar att kommunens byggplaner politiserats under 2000-talet. Kommunen har haft en uttalad målsättning att locka vuxna i arbetsför ålder till ön, siktet har varit inställt på Stockholmsområdet.
- Byggandet har blivit ett forum för regionalpolitiska ambitioner, man vill erbjuda exklusiva miljöer genom att exploatera resurser som havsutsikt och strandnära läge.
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård manar till varsamhet kring byggplanerna i Visby.
- Jag hoppas att vi bygger ut på ett klokt och omdömesgillt vis och att man lärt sig vad man inte ska göra. Då tänker jag på alla fula Domushus i svenska småstäder och trista höghusområden i storstädernas förorter som skräckexempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om