Därför dröjde vattenbeslutet – utmaningarna längs vägen

Obebodda innerstadshus ställde till det i arbetet. VA-chefen Susanne Bjergegaard Pettersson berättar nu om bakgrunden till att kokrekommendationerna snart kan vara helt hävda – och varför det kanske hade kunnat ske ännu tidigare.

Susanne Bjergegaard Pettersson är avdelningschef vid reigonens VA-enhet.

Susanne Bjergegaard Pettersson är avdelningschef vid reigonens VA-enhet.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2023-12-13 11:44

Det var den 9 november som Region Gotland införde rekommendationen om att det kommunala kranvattnet i Visby, Vibble, Väskinde, Själsö, Brissund, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem behövde kokas innan det dracks eller användes i matlagning. Orsaken var att bakterien clostridium perfringens hade påträffats i vattenledningssystemet.

Nu, knappt fem veckor senare, har rekommendationen hävts – i alla fall för vissa områden. I Vibble, Västerhejde, Tofta, Västergarn och Eskelhem kvarstår den fortfarande. Men enligt Susanne Bjergegaard Pettersson, avdelningschef vid regionens VA-enhet, lär den snart försvinna även där.

– Vi spolar fortfarande ledningarna där. Men kalkylen är att rekommendationen kan hävas där inom en vecka, säger hon.

Så de lär slippa koka vattnet i jul?

– Ja, definitivt, så länge det inte händer något oförutsett.

undefined
”Det är högst sannolikt att vi aldrig får reda på hur bakterien hamnade i Langs hage från första början”, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Enligt Susanne Bjergegaard Pettersson har VA-enheten förberett sig på att häva rekommendationen i ungefär en vecka, efter att flera provsvar har visat att bakterien inte längre finns i vattnet.

– Men vi ville inte riskera att sedan behöva införa den igen. Till viss del har det berott på att vi har behövt spola mycket i Visby innerstad, där det finns många bostäder som står tomma under delar av året, säger Susanne Bjergegaard Pettersson och fortsätter:

– Det innebär att vattnet är mer stillastående där. Och för att vara säkra på att det inte har stått och varit dåligt så var det viktigt att vi fick spola ordentligt innan rekommendationen hävdes.

undefined
Gunilla Bryntesson är verksamhetschef på labbet som har hanterat vattenproverna. ”Vi är väldigt hårt belastade. Alla fem jobbar otroligt mycket, och långa arbetsdagar”, sade hon en vecka efter att bakterien upptäcktes. Redan tidigt skickades också flera prov till Stockholm.

Enligt henne gäller samma förutsättningar för de områden söder om Visby som fortfarande omfattas av rekommendationen.

– Även i Tofta finns det en del hus som inte är bebodda året runt. Det är dessutom ett område som är rätt tidskrävande att spola, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Hade rekommendationen kunnat hävas tidigare om det var fler fastboende i de områdena?

– Troligen. Alla som har använt sitt vatten har bidragit till att det har cirkulerat i systemen – de har dragit sitt strå till stacken, säger hon och fortsätter:

– Det var dessutom bra att vi väldigt tidigt upptäckte att det var i vattentäkten Langs hage som bakterien hade dykt upp. Därmed har vi undvikit att pumpa in nytt förorenat vatten i systemet.

undefined
Clostridium perfringens upptäcktes i vattnet den 9 november.

Susanne Bjergegaard Pettersson menar att det ännu inte har framkommit någon tydlig orsak eller förklaring till varför bakterien finns i Langs hage.

– Det är högst sannolikt att vi aldrig får reda på hur den hamnade där från första början. Det arbetet är dessutom något som vi har lämnat över till våra konsulter – vi har fokuserat helt på att kunna häva rekommendationen. Så det är först efter nyår vi kommer att titta närmare på en eventuell förklaring, säger hon.

Vad kan det innebära för vattenförsörjningen om bakterien finns kvar i Langs hage framåt våren?

– Det är ett scenario vi har förberett oss för från dag ett. Eftersom vi vill ha den vattentäkten i drift så tittar vi redan nu på något form av filter, som kan användas för att rena vattnet.

undefined
Tankbilar med vatten undsatte Visby lasarettet efter att bakterien hade upptäcktes.

Skulle det kräva ett stort installationsarbete?

– Ja, det är ju väldigt stora mängder vatten.

Hur mycket skulle det kosta?

– Det kan jag inte svara på i dag. Det är inte billigt, men vi behöver ju vatten, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Förra veckan gick regionen ut och uppmanade de gotländska hushållen att vara sparsamma med vattnet. Susanne Bjergegaard Pettersson framhåller att den uppmaningen fortfarande gäller.

– Håll i det beteendet. Med tanke på situationen vi är i lär det definitivt bli bevattningsförbud nästa år också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!