Höstsolen lyste över Visby när mark- och miljööverdomstolen höll förhandling om Cementas ansökan om brytning på Filehajdar. Nu har sju månader gått i väntan på domen.
– Jag förstår att intresset är stort, men vi kan inte säga när domen är klar, säger Harry Hodzic, som är föredragande vid mark- och miljööverdomstolen.
I sin dagbok antecknar domstolen alla händelser i ärendet. Efter förhandlingen har över hundra noteringar gjorts. De senaste gäller en ny remissomgång.
– Redan innan EU-domstolen meddelade sin dom argumenterade flera parter att hänsyn måste tas till den. Vi beslutade att ta in synpunkter, berättar Harry Hodzic.
EU-domen kom 4 mars. Avgörandet kom efter att en svensk domstol bett om ett utlåtande om den praxis svenska domstolar tillämpat är förenlig med EU:s fågel- och livsmiljödirektiv.
Svenska domstolar har tolkat förbudet mot att döda, störa eller skada vissa skyddade arter som att en hel population måste påverkas för att till exempel kalkbrytning ska stoppas. EU-domen underkänner svensk praxis. Förbudet gäller även om bara en individ från en skyddad art störs eller skadas.
Eftersom EU-domen kan få avgörande betydelse för prövningen av Cementas tillstånd anmodade mark- och miljööverdomstolen bolaget att yttra sig. Därefter har motparterna fått möjlighet att bemöta argumenen.
– Vi har fått in svar från Naturskyddsföreningen på Gotland, Botaniska föreningen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket, säger Harry Hodzic som nu ska gå igenom parternas svar.