Därför gick inte regionens sms ut till alla berörda

Många nåddes inte av larmet om det förorenade vattnet, när Region Gotland skickade ut informationen på sms till allmänheten på torsdagskvällen.

Larmet om misstänkt förorenat dricksvatten kom på torsdagen. Vid cirka 17.30 skickade Region Gotland ut sms till boende i området, via samma system som man använder vid till exempel vattenläckor.

Larmet om misstänkt förorenat dricksvatten kom på torsdagen. Vid cirka 17.30 skickade Region Gotland ut sms till boende i området, via samma system som man använder vid till exempel vattenläckor.

Foto: Mattias Forsberg

Gotland2023-11-10 17:56

"Ingen i vårt hushåll har fått sms, bor på Gråbo. Gäller det inte oss då?", undrar läsaren "Gunnar" i Helagotlands livechatt för rapporteringen av det förorenade vattnet i Visbys vattenledningsnät.

Läsaren är bara en av många som inte nåtts av sms-utskicket.

undefined
Meddelandet från Region Gotland gick ut vid 17.30-tiden på torsdagen. Men långt ifrån alla berörda fick sms.

Både på hemsidan och via sin Facebook-sida skriver Region Gotland att man "gick ut med SMS till alla som har mobiler i området". Ett uttalande som fått en hel del reaktioner.

 "Jag bor inte i Visby men jag jobbar där, nu som först kom denna varning i mitt flöde. Ni måste ju se till så alla på ön blir varnade vart man än bor", skriver en person i kommentarsfältet till inlägget.

Så ser dock inte systemet ut. Enligt Region Gotlands VA-chef, Susanne Bjergegaard Pettersson, skickar man ut sms till ett av de mobilnummer som är registrerat på fastigheten.

– Sen har vi hört att det här ändå inte har nått alla. Vi har kunnat ringa in en specifik teleoperatör vars kunder inte har nåtts. Det rör sig om Telenor. Vi har haft kontakt med leverantörenav systemet och de håller på att felsöka kring varför det inte har gått ut till alla, säger hon.

undefined
Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef på Region Gotland.

Torsdagens sms-utskick var inte ett regelrätt VMA (viktigt meddelande till allmänheten) – som även skickas ut som sms till människor som befinner sig i ett visst område. Systemet positionerar de mobiltelefoner som befinner sig i området och du behöver inte anmäla sitt nummer någonstans för att få meddelanden.

Varför används inte den tekniken?

– Vi har inte ansett oss behöva använda det. Det är inte den typen av tjänst vi använder.

Hur tänker ni kring att nå alla, exempelvis besökare eller dem som inte bor i området men som jobbar i Visby?

Det är lite därför vi är beroende utav media, också. Vi försöker alltid få ut vår information på hemsidan så fort som möjligt, och vi tar alltid kontakt med samtliga lokalmedier, avslutar Susanne Bjergegaard Pettersson.

Att använda VMA framöver, för att på så sätt säkerställa att man når alla som befinner sig i ett drabbat område, tycks inte vara aktuellt. Men det finns ett förbättringsarbete att göra, säger regionens tekniske direktör, Patric Ramberg:

– Vi har blivit varse att vårt system inte har fungerat hundraprocentigt och vi kommer naturligtvis att utvärdera det här. Vi måste hitta svagheterna och vad vi ska göra för att det ska fungera bättre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!