Nyheterna om Gotlandshem har duggat tätt senaste tiden. I oktober presenterades planer på 500 lägenheter, men fem månader senare meddelade bolaget att allt utom kvarteret Signallottan 2 pausas. Därefter har bolaget avsagt sig direktanvisningen för att bygga vid Vädursgatan på Visborg, och vill dessutom sälja 19 bostäder i Havdhem och mark i Slite. Och nu ett bokslut med röda siffror.
Hur är det ställt med Gotlandshem?
– Vi står inte på ruinens brant. Balansräkningen är stark och det finns ingen risk för konkurs, säger Gotlandshems styrelseordförande Roger Wärn.
Gotlandshem klarar de mått på stabilitet som styrelsen satt upp. Direktavkastning ligger över fyra procent och soliditeten över 25 procent.
Roger Wärn pekar på orsaken till minusresultatet. Nedskrivningarna på Gotlandshems tillgångar ökade från 62 till 102 miljoner kronor. Det är tidigare investeringar, exempelvis stambyten i kvarteret Dillen, där hela kostnaden inte går att ta ut genom hyreshöjningar. Likadant är det med investeringar i Klintehamn. Räknas nedskrivningarna bort förbättrades rörelseresultatet under fjolåret med tio miljoner kronor.
Enligt det ägardirektiv som Gotlandshem fick för ett år sedan ska bolaget ha påbörjat 500 lägenheter före utgången av 2023. Förra året färdigställdes 39 lägenheter, 36 i kvarteret Bläckfisken och 3 i Östertull. Nu är 62 bostäder på gång i kvarteret Signallottan 2 på A 7-området, det enda projekt som inte pausats.
– Ägardirektivet gäller ännu, säger Roger Wärn som dock vill vänta med att kommentera vilka planer styrelsen har.
Enligt anteckningar från senaste ägarmötet, som P4 Gotland tagit del av, diskuteras en höjning av taket för Region Gotlands borgensåtagande med en halv miljard till 2,5 miljarder kronor. Gotlandshem överväger även att sälja fastigheter. Bolaget har 3 332 hyresbostäder och 202 studentlägenheter i Visby och 1 094 hyresbostäder på landsbygden.
Ett problem för att nå ägardirektivet är kvarteren vid Vädursgatan på Visborg. Gotlandshem fick en direktanvisning för att bygga hyresrätter. Den har bolaget lämnat tillbaka, eftersom man inte anser att kalkylen går ihop.
– Det går kanske att få lönsamhet om man bygger bostadsrätter, men för våra projekt passar marken inte. Det finns andra områden på Visborg som kanske kan lämpa sig bättre för hyresrätter. Vi behöver bygga hus med fler våningar, säger Roger Wärn.