Därför har hotfulla jobbsituationer minskat

Inom omsorg om funktionshindrade har antalet hotfulla situationer i jobbet minskat. Här arbetar man mycket aktivt med problemet och har tänkt över hur man ska göra. Nu ger arbetet resultat.

Samtalet viktigt. Therese Thomsson och Charina Engström har under flera år arbetat aktivt med att personalen måste rapportera vad som händer i arbetet. Hot och våld naturligtvis, men också mindre tillbud, risker och alla former av skador.Foto: Ulf Glimfalk

Samtalet viktigt. Therese Thomsson och Charina Engström har under flera år arbetat aktivt med att personalen måste rapportera vad som händer i arbetet. Hot och våld naturligtvis, men också mindre tillbud, risker och alla former av skador.Foto: Ulf Glimfalk

Foto: Ulf Glimfalk

gotland2010-12-11 04:00

För några år sedan uppmärksammades att även de som i Sverige arbetar inom omsorgen om funktionshindrade upplever arbetsmiljöproblem i form av hot och våld. Det blev rubriker i riksmedia eftersom man inte förstod att den här yrkeskategorin är utsatt.


Ökar
Medarbetarenkäter visar att hot och våld i arbetet ökar över hela landet, men inom omsorgen om funktionshindrade på Gotland har det minskat. Hur kommer det sig? Hur har man gjort? Är det här något som kan vara till hjälp för andra yrkesgrupper?

Enhetschef Charina Engström och hennes chef Therese Thomsson inser nu vad som kan vara receptet och när de förklarar hur man gått tillväga så låter det enkelt och logiskt. Först måste personalen inse hur viktigt det är att rapportera alla tillbud - inte bara de allvarliga. Men det allra viktigaste är återkopplingen.


Tillbud
Therese Thomsson berättar att när någon har rapporterat ett tillbud ska det snabbt tas upp och en snabb återkoppling är avgörande. Den som rapporterar ska känna att rapporten anses som viktig och tas på allvar.

- Omedelbara åtgärder är också viktigt, säger Charina Engström

Båda insåg, när de fick enkätresultatet, att rapporterandet och återkopplingen har gett resultat. Men förklaringen är inte fullt så enkel.

Medarbetarsamtalen är mycket viktiga. Personalen ska hela tiden känna att den utvecklas och för det krävs kompetensutveckling. Det kan fungera som en riktig kick i arbetet och det ska vara roligt att arbeta.

- Personalen föreslår utbildningar och ibland föreslår vi. Ibland kan psykiatrin ta hit en intressant föreläsare och då hakar vi också på, säger Therese Thomsson.


Förutse händelser
Med kunskaper och erfarenheter kan personalen förutse vad som kan hända och avstyra tillbud på ett tidigt stadium. Man arbetar med funktionshindrade människor som ofta kan bli frustrerade och upprörda. Ibland är det funktionshinder i kombination med psykisk sjukdom och missbruksproblem.

- Man kan aldrig köra kollektivt, det gäller istället att försöka förstå individen. Att analysera situationer och händelser för att förstå vad det var som utlöste ett speciellt beteende hos just den individen, säger Therese Thomsson.

Hon berättar att de här analyserna går hela vägen upp i nämnden.

Framöver kommer man att fortsätta det här arbetet med rapportering, återkoppling, diskussioner, handledning, kompetensutveckling och individuella åtgärder. De som jobbar här ska känna sig trygga.

Resultat av medarbetarenkät.

År 2008 var det 27,8 procent av personalen inom omsorgen om funktionshindrade på Gotland som svarade att de blivit utsatta för hot och våld. År 2009 var det 20 procent och 2010 är det 18,6 procent.

Mörkertal finns men benägenheten att rapportera har ökat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om