Därför hotas snöröjningen

Trafikfarliga vägar, utebliven snöskottning, parker som växer igen och färre återvinningsstationer. Det är bara några av de farhågor som kan besannas om tekniska nämnden måste spara pengar.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2013-09-04 18:58

Egentligen handlar det inte om att spara utan om att regionstyrelsen säger nej till utökade anslag för 2014. Den allvarliga situationen diskuterades under tekniska nämndens möte i dag. Nämnden, som tar de politiska besluten både för teknikförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen, har sagt att man behöver drygt 20 miljoner kronor i utökad ram inför nästa år. Men det får politikerna och tjänstemännen leta i stjärnorna efter. Regionsstyrelsen har bara gett klartecken för cirka fem miljoner.

Under mötet i dag presenterades de befarade konsekvenser som den planerade ekonomiska ramen kan få.

– Vi kommer inte att kunna göra underhåll som vi skulle behöva, säger Matias Swartling (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

Han säger att parker och andra offentliga platser kommer att bli sämre skötta, att vägar som inte underhålls blir trafikfarliga och att många av de planerade investeringarna måste skjutas längre fram.

Tjänstemännen på teknikförvaltningen och på samhällsbyggnadsförvaltningen har punktat upp fler konsekvenser:

– Vatten- och avloppsverksamheten kan drabbas, så att haverier och läckage i ledningsnäten ökar när underhållet minskar. Då kan samtidigt driftskostnaderna gå upp. Man kommer heller inte att kunna tillsätta vakanta tjänster

– Hamnverksamheten på ön kan drabbas genom sämre underhåll och man kan tvingas stänga av vissa hamnar

– Återvinningscentralerna kan få minskade öppettider och några återvinningsstationer kan tvingas stänga.

Matias Swartling säger dock att vissa planerade satsningar ändå kommer att kunna genomföras. Det handlar bland annat om 600 000 kronor för att säkra cykelvägarna och att man ska fortsätta att prioritera energibesparande åtgärder.

Politikerna har också diskuterat olika sätt att spara pengar och ett sådant är att dra in snöröjningen för de enskilda vägarna. Statsbidragen som regionen får för att sköta röjningen skulle istället vägföreningar kunna ansöka om.

Förutom oron för budgeten inför nästa år verkar också tekniska nämnden gå mot ett minus för 2013. Men några konkreta siffror för hur det ser ut just nu ville Matias Swartling inte ge efter mötet. Man väntar på bokslut för den senaste perioden för att kunna bilda sig en aktuell uppfattning om läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om