Enligt arkitekten Anna Chavepayre är tanken att huset ska vara en del av den unika miljön på södra Gotland, att det är en sten bland andra stenar.
– Huset är stenen som var så stor att man inte fick klättra upp på den när man var liten. Stenen som bjöd på en hisnande utsikt när man gjorde det ändå, säger arkitekt Anna Chavepayre, sade hon till helagotland.se i somras när huset fick pris för sin ljussättning.
Anna arbetar till vardags på arkitekt- och landskapsarkitektkontoret Encore i Frankrike. Huset är utformat tillsammans med konstnären och beställaren, Birgitta Burling samt Allan Whallby som har byggt huset.
– Birgitta och jag har varit kollegor och undervisat på Arkitekturhögskolan i många år. Den gemensamma erfarenheten i en undervisningssituation har gjort att vi finstämt våra verktyg och lätt förstår varandra, berättar Anna Chavepayre.
Kasper Salin-priset delas ut till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden.
Här är juryns motivering:
Huset, en nybyggd ateljébostad på södra Gotland, har ett ovanligt, personligt uttryck. Arkitekturen skapar en mångfald av rumsliga kvaliteter såväl inomhus som utomhus. Flera av byggnadens fasader kan öppnas så att huset blir användbart från flera håll. Byggherrens önskemål om att huset ska möjliggöra ett antal specifika situationer ger en rad intressanta samband. Rummen får flera användningsmöjligheter: en del riktat även till ett publikt och kollektivt användande, andra till mer sinnliga värden. Fasaden är putsad i enlighet med regler för området. Även insidan har fått samma materialitet och kulör. I kontrast skapar en raffinerad volym i trä visuella och funktionella relationer mellan bostadens olika delar och våningsplan. Detaljerna är väl uttänkta och genomförda med stor omsorg och skicklighet. Det är resultatet av ett aktivt samarbete mellan arkitekt, byggare och beställare, vilket präglar huset och ger en taktil dimension som inspirerar.