Brottsligheten på Gotland har minskat under senare tid. Det visar den delrapport som sammanställts av Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten. De flesta brottstyper, som våldsbrott, tillgreppsbrott, narkotikabrott samt trafikbrott, minskar. Däremot ökar bedrägeribrotten.
– Ser man på våldsbrotten så är det en effekt av att vi under lång tid jobbat med att vara synliga på det vi kallar för "hot spots", det vill säga platser där vi vet av erfarenhet att det är oroligt, säger polischef Magnus Holmén.
Han säger att man, vis av statistiken, vet att det är på helgerna och vid områden som exempelvis Stora Torget och Öster som polisen ska finnas på plats.
– Sedan så tror jag att det rent generellt att det råder en annan kultur idag bland de yngre. Våldsbrotten minskar i hela landet, säger han.
Magnus Holmén säger att han upplever det som att unga idag umgås mer som vuxna, han nämner uttrycket "först vuxen vinner" och menar även att yngre i dag är bättre på att kommunicera och har mer pengar vilket också bidrar till att hålla brottsstatistiken nere.
Det är faktorer som även påverkar antalet tillgreppsbrott, som inbrott och bilstölder, tror han. Andra faktorer som inverkar på brottsstatistiken på ön är att Gotland är relativt litet och att anonymiteten är låg.
– Risken vid exempelvis villainbrott är relativt stor på Gotland och brotten klaras oftast upp.
När det gäller siffrorna rörande narkotikabrotten på ön, som minskar jämfört med förra året med 37 procent, så beror det, enligt Magnus Holmén, på att siffrorna ställs mot föregående år då ett stort narkotikabeslag gjordes. Däremot när det gäller bedrägeribrotten, som ökar med 13 procent, så växer de inte bara på Gotland utan det är en tendens som finns i hela landet och då i synnerhet brott utförda över internet.
– Det är rent generellt så att det är de brott som ökar mest, det är ett lätt sätt att komma över pengar, säger Magnus Holmén.
Han har nyligen medverkat vid ett möte i Stockholm, som ett led i att Polismyndigheten år 2015 kommer att bli en myndighet, och då varit med och startat ett nationellt bedrägericenter.
– Vi kommer att arbeta förebyggande och det finns en hel del att göra, säger han och nämner rent konkret exempel som att skapa bättre betallösningar med Blocket.
Tycker du att Gotland är en trygg plats att bo på?
– Jo, det tycker jag. När vi ser på trygghetsundersökningar så tycker folk det, säger han och fortsätter:
– Sedan så ska alla känna sig trygga oavsett vilken tid på dygnet det är, även kvällar och helger. Därför är det viktigt att polisen styr sin verksamhet så att
man är synlig då. Det är viktigt att vi arbetar förebyggande men även att vi ser till att alla ärenden utreds.