– Jag har kämpat länge för att marscherna ska bli kvar men vi har blivit färre och färre musiker. I dag är vi totalt 15 musiker vid Gotlandsmusiken men bara 11 av oss spelar i marscherna, säger Ingvar Sandström och berättar att det innebär att musiker måste hyras in vilket gör att det hela blir alldeles för dyrt.
Fredagsmarscherna är en rest från den tid då Gotland hade ett regemente och Ingvar Sandström berättar att på den tid då man spelade vid högvakten, på 1970-talet, var det ett minimum med 25 medverkande musiker.
– I dag har vi vid Gotlandsmusiken fått andra uppgifter än vad vi hade förr, till exempel konsertserier och även om jag tror att det finns dem som verkligen uppskattar fredagsmarscherna så är det säkert en del som tycker det är löjligt, säger han.
Trots allt så hoppas Ingvar Sandström på att det på något sätt ska komma en efterföljande verksamhet som motsvarar fredagsmarscherna.
– Jag vet att det förs en del diskussioner, men jag är inte med vid dem, säger han och syftar på att han går i pension inom några månader efter 50 år som musiker. Han menar att tiderna förändras och att saker och ting värderasolika. Han säger att de ekonomiska anslagen minskat och antalet anställda musiker med det, i dag avsätter regionen allt mindre pengar till Gotlandsmusiken. Det gör att marscherna, som en gång i tiden var en stadig veckotradition och skedde varje fredag från första maj till i mitten av oktober, blir i år en endaste marsch. Det blir den allra sista och den sker den 27 juni.
Tycker du att man ska notera det datumet i sin almanacka?
– Ja, det tycker jag. Den dagen kommer jag nog att berätta och summera en del från mina år inom Gotlandsmusiken. Vi kommer att gå från Söderport till Östercentrum och då tycker jag att man ska gå med!