Under en livesändning under torsdagen om coronaläget inför turistsäsongen framgick bland annat att regionen räknar med att kunna inleda fas fyra i vaccineringarna vid månadsskiftet. Därtill meddelade man att sticken kommer att ske i Fårösund, Klinte och ICA Maxi Arena i sommar.
I samband med sändningen fick allmänheten möjlighet att ställa frågor till Christine Senter, öns vaccinsamordnare. Där inskärptes flera gånger att Gotland är den region med högst andel färdigvaccinerade invånare. Påståendet har förbryllat somliga, eftersom Aftonbladet samma morgon publicerade en artikel om att Gotland, med nuvarande takt, får vänta längst innan alla vuxna fått en dos.
Men – för att förvirra det hela ger samma uträkning stöd åt den mer positiva tolkningen. Enligt Aftonbladet bör alla gotlänningar över 18 år vara färdigvaccinerade om 14 veckor, vilket skulle innebära att vi går i mål först.
Så, hur hänger det ihop? GT bad Christine Senter att reda ut saken.
– Det här en helt naturlig konsekvens av att vi har ett vaccin som ges i två doser med ett stipulerat intervall. En region som legat främst vad gäller dos ett kommer att hamna i ett läge där alla som fått en första dos måste få en andra inom en viss tidsrymd. Och det är i detta läge Gotland varit i på sistone. Enligt den senaste uppdateringen ligger vi på 17 procent färdigvaccinerade, vilket ska jämföras med drygt tio procent ute i landet. Det är också förklaringen till att vi inte kunnat släppa på fler dos-ettor, säger hon.
Med andra ord: Gotland var snabbt ur startgroparna, vilket lett till att dos två-sprutor prioriterats.
17 procent mot 10 är ganska stor skillnad. Finns det en särskild gotländsk vaccinstrategi som kan förklara varför vi sticker ut?
– Alla regioner följer överenskommelsen med staten och SKR, men möjligen kan man tala om en gotländsk strategi. När direktiven om förlängda intervall mellan doserna kom valde de flesta regioner att låta liggande bokningar ligga kvar. I praktiken innebar det att förlängningen trädde i kraft senare. På Gotland valde vi en annan väg: Vi avsatte resurser för att omedelbart boka om sådana som väntade på dos två. På så sätt kunde vi dra nytta av de nya direktiven snabbare och ge många av våra äldre och sköraste en första dos. Det har lett till att vi har en mycket hög täckningsgrad bland äldre över 65, säger Christine Senter.