Därför syns kungafamiljen nu på kabelskåp i Visby

Fotografier av kungen pryder just nu öns kabelskåp. Utställningen heter ”Kungen 50 år på tronen” och premiärvisades i samband med kungaparets besök i juni. ”Kungen ville promenera och titta på utställningen”, säger Mathias Strömer på Gotlands museum.

Kungen, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria på Gröna Lund 1986, fotograferad av Bertil Ericson/TT. Detta elskåp finns vid strandpromenaden vid Kallis.

Kungen, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria på Gröna Lund 1986, fotograferad av Bertil Ericson/TT. Detta elskåp finns vid strandpromenaden vid Kallis.

Foto: Anna Sandlin

Gotland2023-06-26 15:00

Fotografier på kungens möte med Obama 2013, kungafamiljen på Gröna Lund 1986 och kungaparets besök på stenhuggeriet i Kettelvik 1978. Dessa och många fler bilder finns utspridda runtom i Visby – på elskåp. Konstutställningen ”Kungen 50 år på tronen”, är ett samarbete mellan Gotlands museum och Geab. Utställningen reflekterar det samhälle kungen levt i och påverkat men berättar också om platser på Gotland genom Carl XVI Gustaf. 

– Det är en rolig utställning i stadsrummet med folkbildande inslag i nästan alla bilder, säger Mathias Strömer, utställningsansvarig på Gotlands museum. 

undefined
Kungaparet i Russparken på Lojsta hed på deras första gemensamma Eriksgata, 1978, fotograferat av Raymond Hejdström. När kungaparet besökte russparken var kronprinsessan Victoria knappt ett år gammal och överlämnades det första stofölet som fötts under våren. Elskåpet står vid Fenomenalen i hamnen.

Utställningen premiärvisades i samband med kungaparets besök på Gotland den 14 juni. I och med att kungen och drottningen rörde sig i stan vid vistelsen anpassades utställningen efter dem. 

– Kungaparet skulle egentligen ha åkt stängd bil, men kungen vägrade och ville promenera själv och titta på utställningen, berättar Mathias Strömer. 

Utställningen utgår från Gotlands museum där det första elskåpet står på innergården. Därefter finns en planerad rutt i Visbyinnerstad som uppskattas ta 30 minuter. Även i Hemse, Klintehamn och Slite kan man promenera och se samma utställning, fast vid utgångspunkt från biblioteken. Längs sträckorna kan man förvänta sig att se några ikoniska fotografier men också ett antal som aldrig visats förr. 

– När kungaparet var här -78 hade de med sig en lokalpolis som heter Johan Hallberg som också var hobbyfotograf. Han plåtade hela tiden och gjorde ett fint fotoalbum som han gav till museet. Vi hittade det här albumet av en slump, det var ingen som visste att det fanns. Så de bilderna är nu visade för första gången, berättar Mathias Strömer. 

undefined
Under kungaparets första gemensamma Eriksgata 1978, besökte de stenhuggeriet i Kettelvik. Detta fotografi är taget av lokalpolisen Johan Hallberg som också var hobbyfotograf. Det är första gången någonsin som hans fotografier visas upp. Detta elskåp finns att se vid Donnergatan vid Almedalen.

På Gotlands museums och Geabs hemsida uppmanas allmänheten att rapportera om brister eller klotter på utställningen. Hittills har det inte kommit in några anmälningar men Mathias Strömer tror att det kommer. 

– Det jag tror kommer att vara jobbigast är när det dyker upp samhällsbärande information i form av klistermärken, som behövs i stadsrummet. Inte minst sommartid. De måste vi tyvärr ta bort för att skydda utställningen, säger han. 

Mathias Strömer hoppas att detta koncept och samarbete med Geab kan fortsätta i framtiden, med nya utställningar och innehåll. Redan i höst kommer Gotlands museum att erbjuda fler stadsvandringar på samma sträcka, fast med fokus på hela Bernadotteätten.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!