Därför tar Roxy inte emot pengarna
"Vore orätt." Göran Björnberg förklarar hur Roxys styrelse kom fram till beslutet att inte ta emot pengarna som var ämnade att täcka Kammarmusikfestivalens underskott.Foto: Ulf Glimfalk
Foto: Ulf Glimfalk
- Pengarna skulle användas till att täcka underskottet i 2009 års Kammarmusikfestival. Underskottet finns inte hos Roxy, utan hos Gotlands Kommun och ytterst hos skattebetalarna. Vi menar att det därför vore ohederligt och direkt oetiskt av oss att ta emot gåvan.
- Skulle vi valt att ta emot pengarna hade vi hamnat i ett moraliskt dilemma eftersom pengarna då skulle vara Roxys. Vi skulle då ha ett antal alternativ att ta ställning till, bland annat den hemställan som Kultur- och fritidsnämnden gjort. Vi finner att denna situation skulle vara oetisk och moraliskt svår att hantera och väljer därför att avstå från gåvan, sa Göran Björnberg, ordföranden i Roxy, vid den kulturfrukost som arrangerades av kultur- och fritidsförvaltningen och Gotlands museum i går morse.
Tillkännagivandet, som Björnberg inledningsvis rubricerade som "den heta potatisen", gav upphov till kraftiga applåder från de som var närvarande på Fornsalens kafé.
Hela kulturfrukosten handlade om Roxy. Göran Björnberg, Pelle Jansson och Owe Ronström fanns på plats för att berätta om föreningens verksamhet i stort, ge en bild av hur medlemmarna tänker kring verksamheten och svara på frågor från åhörarna.
De fick frågan på vilket sätt Roxy försöker nå hela Gotland, även landsbygdskulturen. Björnberg sa att man har diskuterat samarbete när det gäller bland annat folkmusiken och Hide Kulturbrott.
Även frågor om hur kulturföreningen ställer sig till sponsring togs upp och Björnberg förklarade att det är en balansgång och att man faktiskt har bra kontakter som man har haft nytta av med företag som Visby Strand, Strand Hotell och Destination Gotland när det gäller att lösa praktiska problem vid arrangemang, men att sponsring i sig är ett vågspel.
- Våra viktigaste sponsorer är medlemmarna!
Vidare fick styrelsemedlemmarna från Roxy frågor om hur föreningen samarbetar internationellt.
- Där har vi inte hittat ingången än, sa Björnberg.
Han förklarade att det internationella samarbete som hittills förekommit, endast har begränsat sig till att man haft internationella artister på scenen. Björnberg gav exempel på samarbeten på lokal nivå som samarbetet med Fenix som även har ett utbildningsinslag.
Efter flera frågor om hur styrelsen i Roxy tänker och agerar förklarade Owe Ronström:
- Styrelsen i Roxy är inte Roxy utan föreningen består av ett antal människor som vill göra saker. Styrelsen försöker sedan göra det möjligt och medlemmarna arbetar i föreningen.
En fråga rörde riktade arrangemang exempelvis för invandrare och Ronström förklarade att Roxy föredrar breda arrangemang framför riktade:
- Vår publik är oerhört blandad och dess ålder är från fyra till 70 år. Vi tjänar inte på att spela konstig musik för konstiga människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!