På Gotland har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, cirka 30 VMA-tutor (Viktigt meddelande till allmänheten), men inte en enda söder om Visby. Under måndagen klockan 15 kunde de som befann sig utomhus och i närheten av en tuta höra testsignalen som på grund av kriget i Ukraina nu kommunicerats tydligare än någonsin.
Men varför finns de inte söder om Visby?
– Man kan säga att Hesa Fredrik är kopplat till riskbilden för området, och anledningen till att de bara finns i Visby, Slite och Fårösund är kopplat till att det finns skyddsrum på de här platserna. Men Hesa Fredrik är bara ett av flera system för att varna allmänheten, säger Christer Stoltz, seniorstrateg och tidigare beredskapschef för Region Gotland.
Han kan förstå att många undrar varför tutan inte hörs överallt, och förklarar att det inte finns någon egentlig ökad riskbild på Gotland utöver de här tre orterna. Dock finns ändå möjligheten att varna med utomhussignaler på fler ställen.
– På alla platser där vi har brandstationer kan vi lösa ut larmet också, men de tutorna ligger på ett annat system än VMA-systemet och är egentligen till för att kunna kalla in räddningstjänstpersonal. De ingår normalt inte i de vanliga kvartalsproven, men det går att tuta i dem vid "Viktigt meddelande till allmänheten", säger han.
Räckvidden på MSB:s ljudsändare är cirka 400 meter utomhus och finns fördelade i 234 av landets 290 kommuner. Är du inomhus är det inte alls säkert att du hör signalen, vilket inte heller är tanken enligt MSB.
Men fyller tutorna fortfarande sin funktion tycker du?
– Det tycker jag nog att de gör, men man har också tillsatt en utredning där man ser över hela det svenska varningssystemet. Huruvida det kommer påverka Hesa Fredrik vet jag inte i nuläget, men systemet är ju från andra världskriget och kräver en översyn med tanke på hur vi lever i dag.
Utöver Hesa Fredrik finns två andra sätt att varna allmänheten, där SMS är ett sätt.
– Som SOS Alarm gjorde under stormen Alfrida när man skickade SMS till alla i de berörda områdena. Det tredje sättet är via våra beredskapskanaler som P4 Gotland.
Tutorna har använts sedan 1931 och namnet Hesa Fredrik sägs komma från Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, som tyckte att den då nya larmsignalen lät lika hes som han själv.