När Motorcentralen under torsdagmorgonen undersökte Annen Jakobssons bil upptäckte man kring rattstången en lös detalj, som kommit mot ett magnetfält, vilket kan ha varit det som utlöste krockkudden.
- Vad vi vet har bilen tidigare varit på en annan verkstad för åtgärd kring krockkudden och om det är de eller något annat som orsakat felet vet vi ju inte, säger Magnus Östman, försäljningschef vid Motorcentralen.
Ska inte hända
Det var i onsdags kväll som Annen Jakobsson fick rattens krockkudde mitt i ansiket. En händelse som enligt alla experter inte ska kunna hända oprovocerat.
Hon fick ont i öronen av smällen och tvingades skölja pulver ur ögonen.
Fick försäkringar
Hon hade tidigare på dagen varit på Motorcentralen och bokat tid för felsökning, eftersom servicelampan för krockkudden lyste. Tid skulle hon få två veckor senare. På verkstaden försäkrade man henne om att det var ofarligt att köra vidare med tänd signallampa.
- Vi har bara gjort ett fel, säger Magnus Östman, och det var att försäkra henne om att krockkudden aldrig kunde utlösas. Sådant kan man ju aldrig lova när det gäller elektronik.
Han säger att det är relativt vanligt att signallamporna för krockkuddar lyser.
- Och det indikerar att krockkudden inte kommer att lösa ut sig vid en eventuell krock, inte det motsatta.
Teknisk analys
På centrala Renault säger informationschefen Karin Karlsson att hon aldrig hört talas om en liknande händelse. Nu kommer Renault att göra en egen teknisk analys av bilen.
På Trafikverket säger Clas Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör, att krockkuddar är mycket robusta anordningar.
- Att de utlöses på det här oförklarliga sättet är mycket sällsynt. Vi har ingen statistik över det men vi känner till ett mycket litet antal händelser. Då har det mest handlat om felmontering av till exempel en sensor.