Därför kartläggs en sjättedel av Gotland

Totalt kommer en sjättedel av hela Gotlands yta att kartläggas vid de helikopterflygningar som görs i slutet av oktober. Syftet är en geologisk undersökning av jord, berg och grundvatten.

Gotland2013-10-10 13:04

Efter att ha tagit del av informationen om att många gotländska hästägare är bekymrade inför de förestående flygningarna så berättar Peter Dahlqvist, Sveriges geologiska undersökning (SGU), att han bevittnat på plats samma typ av flygningar som ska ske på Gotland, fast i Skåne.

– Det är rätt mycket hästar även där men det skedde inga incidenter, säger han och fortsätter:

– Det danska företag som genomför flygningarna har undersökt fyrtio procent av Danmarks yta och är vana vid den här typen av flygningar.

Peter Dahlqvist förklarar att några flygningar över hus och byggnader sker inte, av säkerhetsskäl. Piloten flyger vad han kallar för "relativt långsamt", det vill säga 60-70 km/h. Han berättar att flygningarna kommer att gå på en låg höjd och att den stålram som sveper över marken hamnar på cirka 30-40 meters höjd ovanför marken.

– Piloten i helikoptern ligger på cirka 70 meters höjd, det är inte högt, så han ser bra så han gör en gir när han ser hästar i en hage eller hus.

Mätinstrumentet är på 300 kvadratmeter, byggt som en ram på 10 x 30 meter, som hänger under helikoptern.

– I de flesta fall är vi bara tio sekunder över en hästhage, säger Peter Dahlqvist.

När Lojsta hed, med de viltgående russen förs på tal, är Peter Dahlqvist till en början helt oförstående. Några stora flockar med russ har han inte tänkt på.

– Jag är ingen hästmänniska men jag tänker som så att är de vilda och har stora ytor att röra sig över så kommer de ju undan, hästarna brukar ju flytta sig från helikoptern, säger han och menar att det är främst stängsel som kan ställa till med problem för hästarna.

Fast hästar kan bli så stressade att de springer tills de spränger sig. Kommer ni därför att ge piloten extra instruktioner när han flyger över det här området?

– Det låter som ett område som han bör ha extra kontroll på. Det ska vi se till att han gör.

Syftet med helikopterflygningarna är att undersöka den gotländska jorden, berget och grundvattnet för att få fram ett bättre underlag för bra områden för dricksvattenförsörjning.

Målet är att hitta områden där det finns tillräckligt med dricksvatten som räcker under kort tid, vilket kan vara problem på Gotland. Dessutom visar kartläggningen på vilken nivå som grundvattnet är salt vilket hjälper till att sätta regler för hur djupt man får borra dricksvattenbrunnar och energibrunnar.

Källa: Peter Dahlqvist/SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!