Rotaryklubben Silverhättan har därför skänkt fem datorer till barnavdelningen på Visby lasarett.
Daglig tillgång till mejl, chatt och datorspel är självklarheter för de flesta barn i dag. Men vad händer när barnen blir sjuka och hastigt måste åka in på lasarettet?
Det fick Håkan Fagerström erfara när hans son lades in på Visby lasarett för ungefär ett år sedan.
- När de hamnar här så är plötsligt hela världen borta. Annars kan de sitta på MSN och chatta med tio kompisar samtidigt. Dessutom får de inte använda mobiltelefonen inne på avdelningen. Alla hans kompisar undrade plötsligt vart han tagit vägen någonstans, säger Håkan Fagerström, ordförande för Rotary Silverhättan.
Hans erfarenheter ledde till att Rotaryklubben i höstas startade en insamlig till datorer åt barnavdelningen på Visby lasarett. I går överlämnades tre bärbara och två stationära datorer till barnavdelningen. Tillsammans handlar det om utrustning för ungefär 20 000 kronor.
- Vi hade sån tur att en medlem skulle byta datorer på sitt företag och då fick vi loss ett par extra därifrån också, säger Christer Stoltz, vice ordförande i Rotary Silverhättan.
Datorerna på barnavdelningen är främst avsedda för barnen, men ger också besökande föräldrar möjligheten att bland annat göra bankärenden via internet.
För att över huvud taget kunna använda sig av datorerna måste varje användare logga in med ett användarnamn och lösenord. Dessutom sparas alla adresser som användaren besökt för att motverka missbruk av datorn.
Barnavdelningens chef Yvonne Gardell tror att datorerna kommer att göra stor nytta. Särskilt de bärbara.
- Nu kan de ta med datorn i på rummet. Vissa barn ha infektioner och måste därför ligga isolerade jättelänge, säger Yvonne Gardell.
Barnavdelningen har tyotalt 16 platser varav 4 är speciellt anpassade för vård av nyfödda. Varje år läggs omkring 1 200 barn in på barnavdelningen i Visby. Och för dem finns det gott om möjligheter till sysselsättning. En halvtidsanställs lärare ser till att de inte hamnar för långt efter i skolan. Det finns också en särskild avdelning för lekterapi med en förskollärare som arbetsledare. För den leksugne finns ett stort utbud av brädspel, pussel, leksaksbilar, dockor och lego.
- Lekterapin är väldigt viktig för barnen. Det är en stor bit som många verkligen ser fram emot. Det är inte alltid man gör så roliga saker här, så det är bra om det går att avdramatisera vissa saker. Det finns vissa barn som är väldigt rädda för sprutor till exempel, säger Yvonne Gardell.
Sedan tidigare finns två stationära datorer på avdelningen som kompletterar de andra leksakerna på barnavdelningen på ett bra sätt. Det finns nämligen gott om leksaker för yngre barn, men för de lite äldre ser det tunnare ut.
Matilda Larsson, 13, är glad över tillskottet. Även om hennes pappa oftast brukar ta med sig sin egen bärbara dator till henne.