Sverige är inte medlem i Nato ännu, men när försvarsorganisationen nyligen genomförde den största datorstödda stabsövningen någonsin deltog Sverige som en del i alliansen.
Nato hade lagt upp scenariot, som målade upp ett fullskaligt anfall österifrån mot Sverige. Efter attacken utlöstes Natos artikel 5, och i övningen bekämpade Natostyrkor mål i Sverige.
Gotland spelade en viktig roll i övningen. Fienden har landstigit och efter strider intagit en del av ön för att sätta upp tyngre vapensystem som kustrobotar och luftvärn.
– Genom det skapas en bubbla som blir svår att ta sig igenom, och det blir väldigt svårt för Nato att verka i området, säger Robert Nylén, avdelningschef för försvarsplanering och policyavdelningen, och som var en av de svenskar som deltog i övningen.
Scenariot visade att om fienden behärskar Gotland kan Finland och de baltiska länderna isoleras, och det öppnar även en möjlighet för attacker mot centrala Europa.
– I övningen lades fokus på att få bort de fientliga systemen på Gotland. Det gjordes främst med flyg, men även med andra metoder, säger Robert Nylén och tillägger:
– När styrkorna är borta från Gotland får Nato en helt annan rörlighet i Östersjöområdet.
Har övningen ändrat din syn på Gotlands betydelse?
– Nej. Jag har alltid sett Gotland som en strategiskt viktig plats. Nu var det oerhört givande att se hur Nato ser på Östersjön och Gotlands betydelse, säger Robert Nylén.
Ett anfall mot Gotland skulle sannolikt föregås av olika former av störningar, som att slå ut el, telefoner och datorkommunikation. Gotlänningarna skulle sannolikt drabbas hårt, när ön först intas med vapenmakt och sedan ska befrias med luftangrepp.
– Krig är aldrig bra för civilbefolkningen. Nu var det här en datorbaserad övning med ett ganska forcerat scenario. Det är svårt att säga hur utdragna händelserna skulle bli om de inträffade i verkligheten, säger Robert Nyllén.
I övningen, kallad Steadfast Jupiter 2, deltog nära 8 000 person från 17 länder, varav ett femtontal svenskar. Några av svenskarna deltog vid Joint Warfare Center i norska Stavanger, men Sverige hade även samverkansteam och officerare utplacerade vid Natostaberna bland annat i Brunssum i Nederländerna, Northwood i Storbritannien, Rammstein i Tyskland, Mons i Belgien. Det amerikanska kommandofartyget USS Mount Whitney deltog också i övningen från en position ute på Atlanten.