David trivs bland deg och bakelser

När David Eneqvist var liten grabb ville han bli bagare.Han såg till att drömmen blev verklig.I dag bakar han limpor och tårtor till alla som gillar färska bakverk.

<7GT_Bildrubrik>drömjobb.</7GT_Bildrubrik> David Eneqvist, 29 år, har hittat en plats där han trivs; i bageriet.

<7GT_Bildrubrik>drömjobb.</7GT_Bildrubrik> David Eneqvist, 29 år, har hittat en plats där han trivs; i bageriet.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-05-11 04:00

David Eneqvist är 29 år, och bageri har varit hans arbetsplats i tio år. Tidigt på morgonen ger han sig iväg till jobbet på Ica Maxi i Visby.

- Vi börjar inte förrän sex, så det är inte jättetidigt, säger han.


Ljuvlig doft
Inne i bageriet luktar det ljuvligt av nybakat bröd. Åtta tårtor står på rad och har precis täckts med läcker rosa marsipan. Stora högar med deg ligger och väntar på bakbordet för att omvandlas till limpor och småbröd.

- Vi bakar allt bröd själva här. Blandar ingredienserna till degen, jäser, knådar, formar och gräddar.

Konditorivaror som tårtor, bullar och bakelser görs också från grunden.

- Det enda vi köper som halvfabrikat är wienerbröd och munkar. Det tar alldels för lång tid att tillverka.


Tidiga mornar
Jobbet innebär ofta tidiga morgnar. Det är ett arbete som kräver muskler, starka armar och händer.

- Det är trevligt, även om det är rätt tufft. Det passar den som vill ha ett hårt arbete med högt tempo

- Man måste vilja ta i, tycka om att arbeta. Då är bagare rätt yrke.

En degblandare underlättar liksom en baguette-rivare. I den hamnar ett lagom stort ämne med en degklump och efter en stund kommer den ut som en färdigformad baguette. Annars är det mest ett hantverk.

- Vi jobbar mot kunden. Vill man ha en bröllopstårta går det bra att få i princip vad som helst.

Några begränsningar finns egentligen inte i yrket, mer än att det som bakas ska vara ätbart och gott, förstås.


Höjdartårta
Han minns särskilt en skapelse ha gjorde när han praktiserade på Café Opera i Stockholm.

- Chefen sa åt mig att dekorera en tårta i sju eller åtta våningar, berättar han och mäter den till brösthöjd.

Under ett par dagar stod han och ryckte kronbladen från rosor och satte fast dessa på tårtan.

- Det skulle vara rött längst ner och så bli ljusare och ljusare mot toppen.

När han var klar frågade chefen om han var nöjd.

- Det var tur det, för det är en bröllopstårta och de kommer och hämtar den nu, fick han veta av chefen.

David Eneqvist utbildade sig på gymnasiets livsmedelsprogram, fick sedan jobb på Wisby hotell och när Ica Maxi öppnade 2007 tog han hand om bageriet där.

- Jag har ansvaret för verksamheten här. Det är nästan som att driva eget.


Gillar surdegsbröd
Nybakat bröd är alltid gott, men även en bagare har sina favoriter.

- Helst äter jag surdegsbröd. Det får en mustig smak efter att ha jäst länge med en särskild surdegskultur och gräddats i stenugn.

- Tidigare gillade jag nöt- och fruktbröd, men det har jag ätit så mycket av så jag nästan blivit allergisk, skrattar han.

Kaffebrödsfavoriten innehåller mörk choklad.

- Det är verkligen gott, säger han som lessnat på att provsmaka för länge sedan.

Det bästa med att vara bagare är att det är ett kreativt arbete.

- Och konstnärligt.

- Jag skulle kunna jobba med det här hela livet, säger David Eneqvist och ser väldigt belåten ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!