DBW hade besök från sameland
DBW hade nyligen besök av Ingwar Åhrén, chef för det sydsamiska kulturcentret Gaaltije i Östersund, som berättade om samerna och deras historia under rubriken "Det samiska rummet".
5 000 inom rennäringen
Av de svenska samerna är knappt 5 000 sysselsatta inom rennäringen, med hemvist i 44 samebyar, från norra Dalarna (Idre) till Treriksröset. Många samer är numera urbaniserade och bor i Stockholm, Göteborg och Uppsala. "Storsamhället", som samerna kallar Sverige, har i modern tid påverkat dem och deras kultur. Särskilt har skogsbruket och vattenkraftutbyggnader inkräktat på renskötseln.
Konflikter
Detta har ofta lett till konflikter, liksom småviltjakten i dag. Under lång tid har man sökt reglera renbetesrätten genom lagstiftning, först 1751 med Lappmarksgränsen, senare Odlingsgränsen 1886 och 1972.
Samernas "rum" är således vidlyftigt, vilket krävs för renhjordarnas bete. Sommarbetet på fjället och vinterbetet i skogslandet ner mot kusten. Den aktiva renskötseln är en förutsättning för att samerna skall kunna behålla sin livsviktiga kultur.
Samerna är en ursprungsbefolkning likt många andra i världen. Exempelvis indianerna som än hårdare pressats tillbaka av kolonisatörer och ett modernt "storsamhälle". FN-konventioner har sökt reglera detta, dock med begränsad framgång.
Slutligen berättade Ingwar Åhrén om de historiska rummen.
Samiska kulturen
Han värjde sig för den utbredda benämningen av fjällvälden som "Europas sista vildmark". Därför att i denna "vildmark" finns många spår av den samiska historien och kulturen.
Dessa spår inventeras nu allt mer metodiskt, främst på initiativ från kulturcentret Gaaltije. Här visades bilder på tomtningar (spår efter bosättningar) från 900-talet, gravar (ofta övervuxna och svårfunna), stenrösen som markerar gränser i lappskattelanden och offerplatser med altare.
En intressant insyn blev detta och man vill hoppas att det kommer att finnas ork och resurser att successivt frilägga denna för Sverige så viktiga samiska historia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!