DBW vill botanisera med Östersjögrannar

DBW:s Botaniska trädgård satsar på samarbete med andra trädgårdar runt Östersjön för att bland annat öka turismen. I dagarna har representanter från åtta länder diskuterat hur utbytet ska kunna se ut.- Ett underbart initiativ, tycker Anta Sparinska från universitetsträdgården i Riga.

Foto:

Gotland2008-02-05 04:00
Landshövding Marianne Samuelsson lanserade idén om ett utbyte mellan botaniska trädgårdar i Östersjöregionen redan under "Botans" 150-årsjubileum år 2005. I torsdags landade trädgårdschefer från Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark och Sverige för ett första möte i Visby.
- Vi träffas för att utröna hur intresset är och hur ett utbyte skulle kunna se ut. I mitten av september ska vi ha ett större möte med fler inbjudna, berättar Lennart Lindgren, ordförande i DBW:s trädgårdsstyrelse.
Torsdagen ägnades åt besök i "Botan", presentation av trädgårdarna och middag hos landshövdingen. Under fredagen diskuterades hur samarbetet kan konkretiseras.

Alla vill vidare
- Alla verkar i nuläget intresserade av att gå vidare genom nätverk och arbetsgrupper snarare än fasta organisationer för samarbete, summerar Lennart Lindgren.
Inom EU finns redan ett nätverk mellan de botaniska trädgårdarna. Men här tror man på ett mer regionalt utbyte där Gotland kan vara centrum. Här är trädgårdarnas odlingsbetingelser och klimat mer lika, vilket borgar för ett givande utbyte av plantmaterial och erfarenheter.

Ska locka fler
Ett mål med samarbetet är att göra de medverkande trädgårdarna intressantare och locka fler besökare, inte minst turister. Även barn och ungdomar ser man som en viktig målgrupp.
En viss avundsjuka över att Visbys trädgård årligen har flera hundra tusen besökare tyckte sig Lennart Lindgren skönja under mötet.
- Ett förslag är att ta fram en gemensam guidebok, vilken till exempel kryssningsturister som besöker flera länder kan ha glädje av, berättar Lennart Lindgren.
Andra idéer för att nå målet är att satsa på personalen genom att till exempel periodvis låta dem byta arbetsplatser med varandra.Trädgårdarna ska också kunna ha ett utbyte av utställningar, och man vill samarbeta kring miljöfrågor och forskning. De flesta botaniska trädgårdar är kopplade till ett universitet. På Gotland växer samarbetet med högskolan som kommer att delta på mötet i höst.
- Jag blev direkt positiv till inbjudan, och det är en mycket bra erfarenhet att vi träffar varandra så här, Jag tror att vi kan uträtta mycket, anser Anta Sparinska, nybliven chef för "Garden of the university of Latvia" i Riga.
En trädgård som med sina 15 hektar, tropiskt växthus, magnolia- och rhododendronsamlingar, laboratorier, 35 anställda, med mera, hyser betydligt större resurser än "Botan" i Visby. Men Anta Sparinska föll för charmen på "Botans" cirka 2,5 hektar, där hon fann en härlig, lugn och tyst stämning.
Sidas Östersjöenhet bidrar till finansieringen av mötet. Länsstyrelsens roll i samarbetet är inte fastställd, men det kan handla om att hitta finansieringsmöjligheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!