DBW:s innerstadsråd vill skapa elektronisk hembygdsbok

Anrik historia i modern tappning kan bli verklighet. DBW:s innerstadsråd vill locka till att skapa en elektronisk hembygdsbok för Gotland.

Gotland2004-01-13 04:00
­ Vi borde ha en samordning mellan museer, kommunen, landsarkivet och högskolan, säger Gösta Lyttkens från sällskapet De Badande Wännerna.
Han har bjudit in representanter för olika institutioner och föreningar till att diskutera Gotlands historiska framtid på nätet. Tanken är att skapa en elektronisk bank med historia, kultur, konst, musik och gamla bilder som ska vara tillgänglig för allmänheten.
­ Om våra visioner går i uppfyllelse så kanske det så småningom finns en liten lokal med människor som på ideell basis hjälper till att utöka arkivet. Det får växa långsamt, säger Gösta Lyttkens.
Inte minst önskar han att privatpersoner ska kunna bidra med gamla fotografier och vykort som kan bli scannade och arkiverade på Internet.
DBW kan tänka sig att ge ekonomiskt bidrag men vill inte vara projektledare för det hela. Förhoppningen är att de som arbetar med historia, arkiv, och inte minst teknik, på olika sätt kan bidra med sina kunskaper.
Anki Dahlin på länsmuseet i Visby, tror att man med bilder och information på nätet kan inspirera människor att besöka platserna även i verkligheten. Men det kan också göra det möjligt att komma åt de sevärdheter som annars inte är tillgängliga för allmänheten.
­ Vissa saker kan av säkerhetsskäl inte visas. Då kan man i stället se digitala detaljfoton, till exempel på stendekorationer eller kyrkoruiner, säger hon.
I och med att Hansestaden Visby år 1995 blev upptagen på Unescos världsarvslista, tror Anki Dahlin att det finns behov av en omfattande presentation av Gotlands historia som många kan komma åt.
Så om några år kanske du kan promenera med din dator på kinesiska muren, samtidigt som du får en elektronisk guidad tur på ringmuren i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om