De allvarliga tillbuden i skolan ökade under läsåret
De allvarliga tillbuden har ökat något på gotländska skolor, medan de blivit färre inom förskolan. De flesta olyckorna sker i samband med lek, fria aktiviteter eller idrott. I många fall har ingen vuxen observerat händelsen. Det visar barn- och ungdomsförvaltningens årliga och unika olycksfallsrapport. Nu ska man använda statistiken för att se hur arbetsmetoder, barngruppernas storlek och personaltätheten kan förändra siffrorna.
Ökningen gäller dock bara skolan, där 65 elever varit med om någon form av tillbud som av rektor bedömt som allvarligt. År 2001 var siffran 55. Antalet tillbud under lek och fria aktiviteter dominerar och en femtedel av antalet rapporter gäller gymnastiklektionerna, främst bollsporter.
I förskoleverksamheten har antalet allvarliga tillbud sjunkit från 13 till 9.
Det visar statistik från skolåret 2002, som redovisas av Barn- och utbildningsförvaltningen, BUF. Rapporten är en del av den unika olycksfallsregistrering som har som mål att successivt minska personskador bland barn och ungdomar i kommunal förskole- och skolverksamhet. Den genomförs för tredje året i rad och nu har man samlat totalt 1000 noteringar, vilket gör att man kan börja använda materialet, se mönster och sammanhang där olycksrisker är större och mindre.
Rapporteringsbenägenheten är dock förhållandevis låg, vilket gör att den statistiska säkerheten kan ifrågasättas. Däremot, menar BUF:s chef Lars Danielsson, ser man en klart ökad medvetenhet i frågan. Bland förskolorna lämnade 20 av 45 förskolor rapport. För grundskolan är siffran högre, 35 av 47, och gymnasiet har lämnat 33 rapporter (10 för 2002) under den treårsperiod som mätmetoden använts.
Tillbud inom förskolan sker oftast i lekrummet eller utomhus, på lekplatser och liknande. Statistiken visar vidare att de flesta händelser sker mellan 10-11 på förmiddagen, att en pojke är inblandad 6 av 10 gånger och att 4 av 5 tillbud sker under fri lek. I 46 procent av fallen fanns personal närvarande, men uppfattade inte händelsen. I en dryg tiondel av fallen var barnet utan tillsyn.
Inom skolan är tillsynssiffrorna ungefär de samma, med den skillnaden att nästan vart tredje tillbud vid lek skett utan vuxennärvaro.
Siffrorna visar också att förskolan mindre ofta vidtar någon form av åtgärder efter ett tillbud: var fjärde gång, jämfört med skolans var tredje. Den referensgrupp lärare, föräldrar och andra berödra som diskuterat statistiken menar att saker som personaltäthet, arbetsorganisation, tillsynsmöjligheter vid "fri lek" och barngruppernas storlek spelar stor roll för arbetet med säkerheten.
BUF kommer nu att arbeta med att stärka elevskyddsombuden, öka rapporteringsbenägenheten och undersöka samband mellan tillbud och tillsynsmöjligheter respektive gruppstorlekar.
Rapporten finns tillgänglig på BUF:s hemsida.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!